Nieuws

Coalitie presenteert akkoord, maar zonder SGP

De SGP komt niet in de Gelderse coalitie. De politieke partij wil voor haar ideologische kwesties een eigenstandige afweging in Provinciale Staten kunnen blijven maken, zo bleek maandagavond bij de presentatie van het Gelderse coalitieakkoord. SGP gaat wel samenwerken met het college. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De SGP komt niet in de Gelderse coalitie. De politieke partij wil voor haar ideologische kwesties een eigenstandige afweging in Provinciale Staten kunnen blijven maken, zo bleek maandagavond bij de presentatie van het Gelderse coalitieakkoord. SGP gaat wel samenwerken met het college.
Dat respecteren de andere fracties die het bestuur van Gelderland gaan vormen. Dat zijn VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. SGP is dus een samenwerkingspartner. 
Het Gelderse coalitieakkoord krijgt de naam ‘Samen voor Gelderland. Er komt bovendien een investeringsbudget vrij van 650 miljoen euro, waarvan 350 miljoen uit NUON-gelden afkomstig is.
Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie) over het Gelders akkoord:

Gedeputeerden bekend

De namen van de gedeputeerden waren niet verrassend, die waren vorige week al bekend. Het VVD levert als enige partij twee gedeputeerden: Jan Markink en Christianne van der Wal. Het CDA komt met Peter Drenth, voor GroenLinks zit Jan van der Meer in het college, de PvdA wordt vertegenwoordigd door Peter Kerris en namens de ChristenUnie zit Peter van 't Hoog in de Gelderse coalitie.
Coalitie presenteert akkoord, maar zonder SGP
Jan Markink is blij met het resultaat. 'We hebben de afgelopen weken keihard gewerkt', vertelt Markink voor de camera van Omroep Gelderland. 'We hebben natuurlijk een samenwerkingsovereenkomst met zes partijen. Dat betekent dat je met twaalf mensen aan tafel zit.'
De samenstelling van de coalitie is niet bepaald divers. Er zit slecht één vrouw in, de rest zijn allemaal mannen. Dat maakt volgens Markink niet uit. 'Diversiteit kan je ook anders zien. Het kan ook op het gebied van leeftijd of geaardheid. Ik vind dat wij nu best een divers college hebben, maar als je sec kijkt naar het aantal vrouwen is dat niet erg gunstig', legt Markink uit. 

Verdeling portefeuilles:

VVD - Algemeen bestuur en Economie en Innovatie
CDA - Landbouw, Natuur en Landschap en Cultuur
GroenLinks - Klimaat en Energie, Milieu en Gezondheid
PvdA - Wonen, Ruimte en Onderwijs
ChristenUnie - Leefbaarheid en Inclusiviteit. Recreatie en Toerisme
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!