Nieuws

Overheid trekt miljard euro uit voor jeugdzorg

Gemeenten krijgen extra geld voor jeugdzorg vanuit de Rijksoverheid. Eerder deze maand werd al 350 miljoen euro toegezegd voor dit jaar. Dat is opgehoogd naar 420 miljoen. In de komende jaren komt zo 1 miljard euro beschikbaar om de tekorten op jeugdzorg te dichten. © Pixabay
DEN HAAG - Gemeenten krijgen extra geld voor jeugdzorg vanuit de Rijksoverheid. Eerder deze maand werd al 350 miljoen euro toegezegd voor dit jaar. Dat is opgehoogd naar 420 miljoen. In de komende jaren komt zo 1 miljard euro beschikbaar om de tekorten op jeugdzorg te dichten.
Dat lieten minister De Jonge, staatssecretaris Blokhuis en minister Ollongren deze maandag weten in een brief aan de Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Structureel 95 miljoen

Naast de 420 miljoen in 2019, betekent dit in 2020 en 2021 nog eens 300 miljoen euro per jaar. Ook voor de GGZ komt meer budget: daar gaat het om 50 miljoen euro in 2019 en dat moet structureel naar 95 miljoen euro in de komende drie jaar. De bedragen moeten verdeeld worden over alle gemeenten in Nederland.
Vanuit de VNG en door wethouders uit heel Nederland werden in de afgelopen weken brandbrieven naar Den Haag gestuurd, met maar één boodschap: 'Er is dringend meer geld nodig, anders kunnen wij aan onze zorgtaak en -plicht niet voldoen.'

Lees daar hier meer over:

De toegezegde bedragen voor jeugdzorg zijn nog altijd lager dan waar de VNG op inzet. Die pleit voor structureel minimaal 490 miljoen euro per jaar. Door onder meer oplopende kosten op de jeugdzorg ontstaat in toenemende mate een tekort op de begroting bij gemeenten.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!