Nieuws

Weeskuikens van doodgeschoten ooievaar 'groeien als kool'

HERWIJNEN - Het gaat goed met de ooievaarsjongen in de opvang in Herwijnen. De weeskuikens zijn zo'n twee weken geleden uit het ei gekropen en inmiddels flink aangesterkt.
'Ja, geweldig', zegt Piet van Andel terwijl hij een van de kuikens oppakt. 'Hij groeit als kool, wat een kerel hè.' Of het ook echt een kerel is, dat weet Piet nog niet zegt hij zelf even later. Het geslacht is namelijk nog niet vastgesteld bij de jonge ooievaartjes. Toch heeft hij het jonge vogeltje alvast Sander Ben gedoopt. 

Uitvliegen

Van Andel ontfermt zich over de kuikens in de Ooievaarsopvang in het Betuwse Herwijnen. Over zo'n zes weken kunnen de jongen uitvliegen als alles goed gaat. Piet: 'Ik ben ervoor om de ooievaars te helpen. Dat betekent ook dat ik ze zo snel mogelijk weer loslaat, in de natuur, waar ze horen.' 
Tekst gaat verder onder de video
Ooievaarsjongen groeien goed in de opvang
De 'weesjongen' zijn kuikens van de doodgeschoten ooievaar in De Lutte. De vader van de ooievaarsjongen werd in de Overijsselse plaats doodgeschoten door een nog onbekende dader. Het vrouwtje bleef daardoor alleen achter. 

Broedmachine

Omdat het mannetje en vrouwtje elkaar normaal gesproken afwisselen om naar eten te zoeken, bestond het gevaar dat moeder zou omkomen van de honger. De eieren werden daarom vier weken gelden naar de Ooievaarsopvang gebracht waar ze in een broedmachine werden gelegd. Van de vier eieren is er ééntje niet uitgekomen. Het jong was niet voldoende volgroeid. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!