Oldebroek

Presentator Alberto Stegeman voor de rechter na plaatsen nepbom

Alberto Stegeman op het terrein.
Presentator Alberto Stegeman moet zich voor de rechter verantwoorden voor het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Stegeman wilde in zijn programma Undercover in Nederland met de nepbom aantonen dat de beveiliging niet in orde was. Het Openbaar Ministerie stelt nu dat de programmamaker zich schuldig heeft gemaakt aan twee strafbare feiten. © Alberto Stegeman
OLDEBROEK - Presentator Alberto Stegeman moet zich voor de rechter verantwoorden voor het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Stegeman wilde in zijn programma Undercover in Nederland met de nepbom aantonen dat de beveiliging niet in orde was. Het Openbaar Ministerie stelt nu dat de programmamaker zich schuldig heeft gemaakt aan twee strafbare feiten.
Het OM verdenkt Stegeman van het betreden van de legerplaats ondanks een toegangsverbod, en het achterlaten van een voorwerp met de bedoeling om de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt. 

Grens overschreden

Het OM vindt dat het eerste strafbare feit, het zich ongeoorloofd toegang verschaffen tot de legerbasis, nog wel te rechtvaardigen is omdat daarmee tekortkomingen in de beveiliging werd aangetoond.
Maar het plaatsen van de nepbom gaat het Openbaar Ministerie te ver. 'Dat diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang. De verdachte is daarmee over de grens van de journalistieke exceptie gegaan', stelt het OM.
Wanneer Stegeman zich moet verantwoorden, is nog niet bekend.

Groot alarm na bom

Stegeman liet de koffer achter in een eetzaal van het terrein. Na de vondst van de koffer, die ook leek op een bom, werd groot alarm geslagen. Defensie zette extra mankrachten in en ook de explosievenopruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!