Nieuws

Omwonenden brand Vorden nog niet terug naar huis, opruimen asbest in volle gang

De omgeving is nog steeds afgezet.
Enkele bewoners die hun woning hebben moeten verlaten na de verwoestende brand van dinsdag in Vorden, mogen nog niet terug naar huis. Dat werd woensdagmorgen duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst in het Kulturhus over de gevolgen van de brand en de vrijgekomen asbest. De bijeenkomst werd door ruim honderd bewoners en ondernemers uit de buurt bezocht. © Omroep Gelderland
VORDEN - Enkele bewoners die hun woning hebben moeten verlaten na de verwoestende brand van dinsdag in Vorden, mogen nog niet terug naar huis. Dat werd woensdagmorgen duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst in het Kulturhus over de gevolgen van de brand en de vrijgekomen asbest. De bijeenkomst werd door ruim honderd bewoners en ondernemers uit de buurt bezocht.
Omwonenden die hun woning hebben moeten verlaten, mogen voorlopig nog niet terug naar huis. Dat mag pas als de gebouwen, tuinen en straten zijn schoongemaakt. Het opruimen is inmiddels in volle gang, maar gaat mogelijk nog enkele dagen duren. Het is namelijk nog onduidelijk wanneer de opruimwerkzaamheden zijn afgerond. Dat heeft te maken met de hoeveelheid asbest die wordt aangetroffen.
Het onderzoek naar de exacte gevolgen van de roetaanslag en asbestdeeltjes in de omgeving duurt in ieder geval nog enkele dagen, verwacht de omgevingsdienst. De gemeente adviseert mensen met gezondheidsklachten dat niet af te wachten en zich direct te melden bij de huisarts. 
Specialisten zijn woensdagmorgen gestart met het opruimen van asbestdeeltjes in Vorden. De deeltjes kwamen dinsdag vrij bij een verwoestende brand, die enkele bedrijfspanden volledig in de as legde. Enkele omwonenden moesten hun huizen uit en zijn dinsdagavond naar een andere slaapplek gebracht.
tekst gaat verder na de video
Opruimen van asbest in Vorden in volle gang

25.000 vierkante meter

De brand zorgde voor enorme rookontwikkeling. De hulpdiensten en de RIVM hebben dinsdagavond uitgebreid metingen verricht rond de locatie van de brand aan de Handelsweg. De asbest is aangetroffen ten oosten van de afgebrande bedrijven. Het gaat om een gebied van 25.000 vierkante meter. 
Het vuur sloeg dinsdagmiddag razendsnel om zich heen in een loods met auto's en sloeg over naar een plasticverwerker. Diverse woningen, bedrijven en een kinderdagverblijf werden ontruimd. Ook werd het treinverkeer stilgelegd. De hulpdiensten verstuurden een NL-Alert om omwonenden te waarschuwen. Ze moesten ramen en deuren gesloten houden.
De eigenaar van het bedrijf dat in vlammen opging is woensdag nog altijd erg ontdaan. 'Namens mij en mijn familie wil ik welgemeende excuses aanbieden. Ik heb hier heel veel mensen mee getroffen', zei hij tijdens de bijeenkomst.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!