Nieuws

Veluwse gemeenten: minister schaadt vertrouwen met besluit over Lelystad Airport

Elburg, Hattem, Heerde, Kampen, Oldebroek en Zwolle zijn niet te spreken over de onverwachte aanpassing van minister Cora van Nieuwenhuizen van de plannen voor Lelystad Airport. De gemeenten stellen gezamenlijk dat het vertrouwen is geschaad. © Omroep Gelderland
HEERDE - Elburg, Hattem, Heerde, Kampen, Oldebroek en Zwolle zijn niet te spreken over de onverwachte aanpassing van minister Cora van Nieuwenhuizen van de plannen voor Lelystad Airport. De gemeenten stellen gezamenlijk dat het vertrouwen is geschaad.
De kritiek richt zich op de aanpassing van het startbesluit, waarin is opgenomen dat vliegtuigen vanaf Wezep kunnen doorstijgen naar het hogere luchtruim. Dit leidt volgens de gemeenten tot extra geluidsoverlast op de Veluwe. 
'Onverwachts heeft de minister het Startbesluit voor de luchtruimherziening genomen, dat ook grote gevolgen heeft voor alternatieve routes boven onze gemeenten. Daarmee is het vertrouwen geschaad', zegt burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Oldebroek.
De gemeenten lieten eerder weten tegen de opening van Lelystad Airport te zijn als de indeling van het luchtruim niet in samenspraak zou worden herzien. Het overleg kwam er en bewoners kregen de mogelijkheid om op alternatieven te reageren. Twee dagen later maakte de minister echter andere aanpassingen bekend, tot onvrede van de Veluwse gemeenten en bewonersgroepen.

Ongenoegen in brief

In een brief aan de minister wordt nu het ongenoegen geuit. De gemeenten vragen de minister nogmaals om de belangen van inwoners van het betreffende gebied zwaar te laten wegen.
Ook willen de gemeenten weten wat volgens de minister de gevolgen zijn van de aanpassing van het startbesluit. 'Op dit moment kunnen wij niet beoordelen welke gevolgen de verschillende routeopties hebben', schrijven de gemeenten.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!