Gemeente West Betuwe

Vierde ei van doodgeschoten ooievaar niet uitgekomen

Het vierde ooievaarsei van de doodgeschoten ooievaar in De Lutte is niet uitgekomen. Dat meldt Piet van Andel van de ooievaarsopvang in Herwijnen. Het jong was niet volgroeit en lag dood in zijn ei. De oorzaak kan Van Andel niet achterhalen.
HERWIJNEN - Het vierde ooievaarsei van de doodgeschoten ooievaar in De Lutte is niet uitgekomen. Dat meldt Piet van Andel van de ooievaarsopvang in Herwijnen. Het jong was niet volgroeit en lag dood in zijn ei. De oorzaak kan Van Andel niet achterhalen.
In totaal zijn er drie ooievaarsjongen uit het ei gekropen. De overigen maken het goed. En zijn al een paar dagen oud. 'Als de jongen zeven á acht weken zijn dan vliegen ze uit.' 
De 'weeseieren' van de doodgeschoten ooievaar in De Lutte kwamen twee weken geleden aan in de Ooievaarsopvang in het Betuwse dorp. De vader van de ooievaarsjongen werd in het Overijsselse De Lutte doodgeschoten door een nog onbekende dader.

Broedmachine

Na de dood van het mannetje, bleef het vrouwtje op het nest om de eieren uit te broeden. Normaal gesproken wisselen het mannetje en vrouwtje elkaar af, dus bestond het gevaar dat moeder zou omkomen van de honger.
Om de ooievaarsjongen te redden, werden de eieren naar de Ooievaarsopvang in Herwijnen gebracht. Daar lagen de eieren de afgelopen week in de broedmachine. Eerder bleek al dat alle jongen de reddingsactie hadden overleefd. Nu lijkt het moment aangebroken dat de eieren uitkomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!