Nieuws

Waterschap stort 'enorme regenbui' op uitgedroogde dijk

Archief
Waterschap Rivierenland in Tiel heeft een hoeveelheid water vergelijkbaar met een enorme regenbui gestort op een dijkvak met heel veel droogtescheuren. Het bleek dat de gehavende dijk daar wel tegen kon. © Omroep Gelderland
TIEL - Waterschap Rivierenland in Tiel heeft een hoeveelheid water vergelijkbaar met een enorme regenbui gestort op een dijkvak met heel veel droogtescheuren. Het bleek dat de gehavende dijk daar wel tegen kon.
Dit experiment wordt mogelijk wetenschappelijk nader onderzocht, want de waterschappen willen graag weten wanneer het nodig is om scheuren te dichten. Alle schappen hebben te maken gehad met droogtescheuren, maar niet meer dan in andere droge jaren.
In zijn algemeenheid zijn de dijken langs rivieren, kanalen en meren goed hersteld van de extreme droogte van 2018. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA, het kenniscentrum van alle waterschappen.

Richtlijnen voor droogte-inspecties

STOWA stelt ook richtlijnen op voor onder andere droogte-inspecties van dijken. Die zijn aan vernieuwing toe volgens de onderzoekers. De werkwijze van de verschillende waterschappen loopt nu flink uiteen, terwijl naar een uniforme aanpak wordt gestreefd.
De conditie van de grasmat op de dijken baart alle schappen zorgen. Gras maakt een dijk steviger. De onderzoekers raden aan om dijken niet te maaien vlak voor een droge periode. Gemaaid gras droogt namelijk veel sneller uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!