De Belofte

Marcouch ging akkoord met dienstreis hoogste ambtenaar naar Saudi-Arabië

Burgemeester Marcouch van Arnhem.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wist van de dienstreis van gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel naar Saudi-Arabië. De hoogste ambtenaar van Arnhem sprak twee weken geleden op een congres in Riyad. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wist van de dienstreis van gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel naar Saudi-Arabië. De hoogste ambtenaar van Arnhem sprak twee weken geleden op een congres in Riyad.
Over die trip ontstond veel ophef, omdat de oliestaat volgens Arnhemse partijen mensenrechten schendt. Deze reis maakt duidelijk dat de afspraken die gelden voor dienstreizen niet duidelijk genoeg zijn. 'Er moet meer duidelijkheid komen', zegt een woordvoerster.

'Eigen aanpak onder aandacht gebracht'

Op vragen van D66, GroenLinks en de Ouderen Partij Arnhem antwoordt het college dat burgemeester Marcouch en gemeentesecretaris Van Wuijtswinkel deelname aan de conferentie als een goede mogelijkheid zagen 'onze Arnhems aanpak Van Wijken Weten onder de aandacht te brengen van een gezelschap van topambtenaren uit onder andere Europa en Amerika'.
Arnhem zou in zo'n land niet 'ambtelijk actief' moeten zijn, oordeelden raadsfracties vorige week.
Van Wuijtswinkel heeft in zijn toespraak op het congres stilgestaan bij 'de Nederlandse democratische structuur waarin kerk en staat gescheiden zijn en vrouwenrechten verankerd zijn', antwoordt het college. 'Hij leverde daarmee een bijdrage aan inzichten voor de vernieuwingen in Saudi-Arabië.'

Gedragscode

Reis- en hotelkosten zijn voor de gemeentesecretaris betaald, meldt het college. De Arnhemse gedragscode voor ambtenaren schrijft voor dat er geen dienstreizen op kosten van derden worden gemaakt, maar als iemand spreekt op een congres ligt dat volgens het college anders. 
Het omstreden bezoek van de Arnhemse gemeentesecretaris deed wenkbrauwen fronzen. 'Het heeft de schijn van een arts die op kosten van de farmaceutische industrie naar de Malediven gaat', zei VVD-fractievoorzitter Leendert Combée.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!