Nieuws

Tiel worstelt met kosten Appelpop en Fruitcorso

TIEL - De gemeentelijke kosten voor Appelpop en Fruitcorso zijn afgelopen jaar uit de hand gelopen. Een evaluatie van de evenementen laat zien dat er een tekort is ontstaan van bijna 56.000 euro. De gemeente Tiel bekijkt of de organisaties voortaan meer zelf moeten betalen.
door Menno Provoost
De gemeente Tiel was vorig jaar een kleine 250.000 euro kwijt aan Appelpop en het Fruitcorso. De meeste uitgaven gaan naar verkeerszaken zoals het maken van een mobiliteitsplan, plaatsen van afzettingen en het inzetten van verkeersregelaars. Dit werk is voor een jaar aanbesteed en bleek alleen al bij Appelpop 13.000 euro duurder uit te vallen dan gedacht.
Bij beide evenementen werd in totaal voor ruim 16.000 euro meer uitgegeven aan veiligheidskosten, waaronder het maken van een risico-analyse, het nemen van anti-terreurmaatregelen en plaatsen van lichtkranten. Ook zaken als het verwijderen en terugplaatsen van straatmeubilair viel duurder uit. Tot slot viel de rekening van afvalverwerker Avri bij het Fruitcorso 7.500 euro hoger uit. Een meevaller was er ook: de opbrengst van de kaartverkoop voor de veerpont viel ruim 7.500 euro hoger uit.

Bezuinigingen

De gemeente heeft al lange tijd te maken met toenemende kosten voor de beide evenementen. Voornemens om erop te bezuinigen, strandden na protesten van de organisatoren van het Fruitcorso en Appelpop. Vooraf was dit jaar rekening gehouden met een tekort van zo'n 20.000 euro. Nu het weer zo is opgelopen en er ook veel bezuinigd moet worden op de gemeentelijke begroting, laat Tiel weten kritisch te kijken naar doorrekening van kosten aan de organisatoren van de evenementen.

Nieuwe Waalkade

Voor de organisatie van Appelpop wacht een nieuwe uitdaging nu deze week is begonnen met het vernieuwen van een deel van de Waalkade. De strook aan de kant van de haven komt 70 centimeter lager de liggen dan de rest van de Waalkade. Dit is in verband met eisen aan de waterberging en doorstroming bij hoogwater.
Vanaf 2020 heeft de opzet van het festival daarom aanpassing nodig. Dit jaar hebben met name het backstagegedeelte en de vipruimte al te maken met de werkzaamheden. Het werk aan de kade moet worden stilgelegd voor het festival. Volgens wethouder Marcel Melissen brengt dat al zo'n 50.000 euro aan extra kosten met zich mee.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!