Nieuws

Culemborgse onderzoekers schrikken van aantal dode mezen

De telefoon staat roodgloeiend bij Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in Culemborg. Het centrum heeft de afgelopen tijd enkele honderden meldingen van dode mezen binnengekregen. Het CLM vermoedt dat het te maken heeft met de bestrijding van de buxusmot. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - De telefoon staat roodgloeiend bij Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in Culemborg. Het centrum heeft de afgelopen tijd enkele honderden meldingen van dode mezen binnengekregen. Het CLM vermoedt dat het te maken heeft met de bestrijding van de buxusmot.
De rups van de mot is namelijk gevreesd doordat ze de buksbomen helemaal kaal eten. 'Vooral particulieren willen het beest bestrijden met gif. Wij vermoeden dat de dood van de vele mezen daarmee te maken heeft', aldus Peter Leendertse van CLM. 
Mezen zijn namelijk verzot op de rupsen, maar door het gif worden er vaak hele nestjes dood gevonden. 'Het is normaal als één of twee jonge mezen overlijden, maar zo veel volledige nestjes is uitzonderlijk', legt Leendertse uit. 
Bekijk hier de reportage (tekst gaat verder na de video):
Onderzoeksbureau schrikt van aantal dode mezen

Dode mezen invriezen

CLM roept daarom mensen die dode mezen vinden op om deze in een plastic zakje in de vriezer te bewaren. Ze hebben de vogels namelijk nodig voor een groot onderzoek naar de oorzaak van de sterfte. Inmiddels hebben enkele honderden mensen dit al gedaan. 
Corrie Koppelaar uit Culemborg vond laatst maar liefst elf dode meesjes. 'Erg zielig. Ik ben ontzettend benieuwd naar de oorzaak van de sterfte', vertelt ze.
In september hoopt CLM het onderzoek te hebben afgerond. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!