Gemeente Zaltbommel

Run op burgemeesterschap Zaltbommel

Het stadhuis in Zaltbommel.
De vacature voor burgemeester in Zaltbommel is populair. Dertig sollicitanten hebben zich gemeld om Peter Rehwinkel op te volgen. © Google Streetview
ZALTBOMMEL - De vacature voor burgemeester in Zaltbommel is populair. Dertig sollicitanten hebben zich gemeld om Peter Rehwinkel op te volgen.
Onder de kandidaten bevinden zich twee (oud- of waarnemend) burgemeesters, achttien (oud-)wethouders en zeven (oud-)volksvertegenwoordigers. De overige sollicitanten komen uit andere sectoren, zoals het bedrijfsleven.
De vacature trekt vooral mannen. Er zijn vijf vrouwelijke kanshebbers. De leeftijd van de kandidaten varieert van 34 tot 63 jaar. Verder zijn er onder meer acht VVD-aanhangers, zes van CDA, vier van ChristenUnie, drie van PvdA en twee van SGP.

Beëdiging in september

De sollicitaties komen binnen bij John Berends, de Gelderse commissaris van de Koning. Hij voert de komende tijd gesprekken met kandidaten en bespreekt die vervolgens met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Zaltbommel. Samen maken ze een selectie van de sollicitanten die doorgaan naar de volgende ronde. Naar verwachting doet de gemeenteraad begin juli een aanbeveling. De beëdiging van de opvolger van Rehwinkel staat gepland voor half september.

Energieke burgervader

Rehwinkel is sinds twee jaar waarnemend burgemeester van Zaltbommel. Hij volgde Albert van den Bosch op, die aan de slag ging als Tweede Kamerlid voor de VVD. 
De gemeenteraad stelde in maart samen met inwoners van Zaltbommel een profielschets vast voor de nieuwe burgervader of -moeder. Gezocht wordt onder meer naar 'een energieke burgemeester, die al de nodige bestuurlijke ervaring en levenservaring heeft'. De gemeente Zaltbommel telt circa 28.000 inwoners.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!