Nieuws

Super Fynn (4) helpt andere dove kinderen

DRIEL - De 4-jarige Fynn uit Driel is doof geboren en verkleedt zich iedere dag het liefst als Superman. Super Fynn dus! De kleuter gaat sinds kort iedere dag naar school, waar hij net als de andere kinderen leert lezen en schrijven. In Nederland is dat normaal, maar dove kinderen in ontwikkelingslanden worden vaak verborgen gehouden voor de buitenwereld. Daarom haalt Fynn in de maand mei geld voor hen op.
Rebecca de Jonge is de moeder van Fynn en wetenschapper bij de Radboud Universiteit Nijmegen: 'Zodra we ontdekten dat Fynn doof was, kregen we heel veel hulp. Zo leerden we gebarentaal. Het was ongelooflijk mooi om te zien hoe Fynn met 7 maanden ook zelf begon te gebaren en we dus echt met hem konden communiceren.' 
Toen de familie van Fynn in 2017 hoorde hoe er in ontwikkelingslanden met dove kinderen wordt omgegaan, richtten ze de Fynn Foundation op. Dove kinderen in bijvoorbeeld Rwanda en Zambia moeten vaak binnen blijven en gaan ook niet naar school. Inmiddels heeft het goede doel 120 ouders van dove kinderen geholpen bij het leren van gebarentaal. Ook zijn Olivier en Fred, twee dove Rwandese jongetjes uit arme gezinnen, voor het eerst naar school gegaan.

Meer dove kinderen naar school

Fynn heeft deze week statiegeldflessen ingezameld. De hele maand mei kan bij de Albert Heijn in Driel statiegeld gedoneerd worden om meer dove kinderen in de schoolbanken te krijgen. Want er is een wachtlijst van 18 dove kinderen die - net als Olivier en Fred - ook heel graag naar school willen. De Foundation van Super Fynn wil voor elk kind een sponsor zoeken, zodat ook zij gebarentaal kunnen leren.
De tekst gaat verder onder de foto:
De Fynn Foundation in Driel kreeg vorig jaar van de overheid een ANBI-certificaat en werkt samen met Kentalis International en de Nyabihu School for the Deaf.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!