Nieuws

Zwembad zonder chloor in Ede: natuur doet het werk

EDE - In Ede is maandag een nieuw zwembad geopend dat door de natuur zelf gezuiverd wordt. Geen druppeltje chloor komt er te pas aan het gloednieuwe bad van De Peppel. Planten en biofilters zorgen voor het zuiverende werk.
Bezoekers konden na de opening direct een duik nemen, al moesten ze wel tegen een beetje kou kunnen. Het bad kan namelijk niet zoals een regulier zwembad verwarmd worden. 'Dat overleven de planten niet', legt een woordvoerder uit. 'Met 14 a 15 graden is het best fris, maar het is de bedoeling dat de zon het water deze zomerperiode op gaat warmen.'
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Zwembad zonder chloor in Ede: natuur doet het werk

Uitdagende klus

Een hoveniersbedrijf uit Veenendaal heeft het zwembad aangelegd. Een uitdagende klus, want hoewel ze ervaring hebben met natuurlijke zwemvijvers bij particulieren, was een groot openbaar zwembad van een andere orde. 'Het bad is voor Nederland uniek', aldus directeur ter Hoeven. 
Een andere uitdaging voor de overheid was dat er nog geen kwaliteitseisen zijn opgesteld voor natuurlijk zwemwater waar een openbaar zwembad aan moet voldoen. 'Dat is opgelost in samenwerking met de rijksoverheid en de provincie. 'De gemeente Ede wil een groenere stad, dus dan heeft dit type zwembad de toekomst', verduidelijkt de woordvoerder.
Het zwembadpark krijgt ook een beekje dat uitmondt in een ondiep meertje waar kinderen kunnen spetteren en spelen. 
Ronald ter Hoeven, directeur zwembad De Peppel, gaf meer uitleg op Radio Gelderland:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!