Instellingen

Berg en Dal geeft Museumpark Orientalis zes ton om de boel te redden

Een nieuwe directeur en een begin maken met orde op zaken stellen in Museumpark Orientalis. Een meerderheid van de gemeenteraad van Berg en Dal stemde donderdagavond in om daarvoor 600.000 euro subsidie beschikbaar te stellen - in delen en onder voorwaarden. © Omroep Gelderland

HEILIG LANDSTICHTING - Een nieuwe directeur en een begin maken met orde op zaken stellen in Museumpark Orientalis. Een meerderheid van de gemeenteraad van Berg en Dal stemde donderdagavond in om daarvoor 600.000 euro subsidie beschikbaar te stellen - in delen en onder voorwaarden.

Eén van die voorwaarden is dat in het vervolgtraject omwonenden en andere belanghebbenden nauw betrokken worden bij de plannen. Inwoners van Heilig Landstichting maken zich grote zorgen over de plannen die het museum wil doorvoeren. Ze voelen zich onaangenaam verrast en gepasseerd.

Meer geld dan voorgesteld

De raad stelt eerst 200.000 euro beschikbaar. Daar moet een nieuwe directeur van worden betaald en de basis van het museum deels mee op orde worden gesteld. De overige vier ton komt pas beschikbaar als die nieuwe directeur met een gedegen uitgewerkt plan komt. De raad stelt zelfs 30.000 euro méér beschikbaar dan in het oorspronkelijke collegestuk werd voorgesteld.

Alleen VVD en Sociaal Groesbeek stemden niet in met het geamendeerde collegevoorstel. VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate motiveerde dat door naar eigen zeggen 'niet nog meer geld in een bodemloze put te willen storten'.

Absoluut geen Disney-park

Museumpark Orientalis kampt al jaren met forse geldproblemen en de bezoekersaantallen zijn onder de gewenste maat. Een omvangrijk plan moet ervoor zorgen dat die problemen verleden tijd worden. Mede geïnspireerd door Disney moet er op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping.

In totaal gaat het om een investering van bijna 3 miljoen euro, die voor een belangrijk deel moet worden opgebracht door overheden als de gemeente Berg en Dal, de provincie Gelderland en diverse fondsen.

Voorafgaand aan de besluitvorming sprak de voorzitter van de raad van toezicht van Orientalis, Pieter de Kort, de raad nog toe. Hij hechtte eraan de benadrukken dat het museum absoluut geen Disney-park moet worden en dat het aantal bezoekers niet hoger moet worden dan het ooit in betere tijden was. Ook verwierp De Kort de beschuldiging dat er geen overleg met omwonenden is gezocht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!