Nieuws

Vink daagt onderzoeksbureau vanwege vondst giftige stof

Afvalbedrijf Vink daagt Royal HaskoningDHV voor de rechter vanwege het onderzoek in Barneveld naar de vervuilde grond. De afvalverwerker is het niet eens met de uitkomst van dat onderzoek. De gemeente gaf Royal HaskoningDHV opdracht de grond te analyseren. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Afvalbedrijf Vink daagt Royal HaskoningDHV voor de rechter vanwege het onderzoek in Barneveld naar de vervuilde grond. De afvalverwerker is het niet eens met de uitkomst van dat onderzoek. De gemeente gaf Royal HaskoningDHV opdracht de grond te analyseren.
door Gerwin Peelen
Het onderzoek wees uit dat op één locatie in de woonwijk Eilanden-Oost de giftige stof styreen gevonden is. Het ging daarbij om 32 kuub zand, zo'n twee vrachtwagens vol. Vink betwijfelt de manier van onderzoek en daarmee ook de uitkomsten. 

Vink ontkent vervuiling grond

Vink liet zelf ook naar de grond kijken. 'Daaruit kwam geen styreen naar voren', zegt een woordvoerder van Vink. Het bedrijf heeft altijd ontkend dat de geleverde grond is vervuild.
Royal HaskoningDHV zegt nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. 'Wij kunnen er ook nog weinig over zeggen, maar wij staan achter ons eigen onderzoek', meldt een zegsman. Volgens het bedrijf is het vrij uniek dat er na een onderzoek een dagvaarding komt. 'Ik kan mij niet 1-2-3 herinneren dat wij dat vaker hebben meegemaakt.'
Het wemelt inmiddels van de onderzoeken. Zo doet een onafhankelijke commissie voor de gemeente Barneveld onderzoek naar de zandcrisis en buigt ook het Openbaar Ministerie zich nog over de zaak. Ook andere gemeenten deden bodemonderzoek of gaan dat nog doen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!