Nieuws

Wethouders luiden noodklok over zorgtekorten

Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg. © ANP
NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.
door Gerwin Peelen
Ze willen dat het ministerie snel met middelen komt om die tekorten structureel op te lossen. Zeker in de jeugdzorg zijn er grote tekorten, in Gelderland kampen 28 gemeenten met tekorten van in totaal 69 miljoen euro. Bij dertien gemeenten waren de cijfers nog niet bekend, tien gemeenten hadden geen tekort.
Daarnaast werd een maand geleden bekend dat Gelderse gemeenten straks veel minder geld voor zorg krijgen. De regio Arnhem krijgt bijvoorbeeld twintig procent minder budget.
De overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten had als belangrijke taak dat er meer preventieve zorg zou kunnen worden geboden, maar volgens de wethouders in het Rivierengebied komen juist die maatregelen in het gedrang.

Ook Achterhoek roert zich

Dat geldt ook voor basistaken van de gemeenten zoals wegenonderhoud, groenvoorziening en bijdragen aan kunst en cultuur. De brief is gestuurd door de gemeenten Buren, Tiel, Culemborg, Maasdriel, West Betuwe, Neder-Betuwe, Zaltbommel en West Maas en Waal.
Eerder luidden acht Achterhoekse gemeenten de noodklok. Zij noemden het opvangen van de tekorten van jeugdzorg een overlevingstocht.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!