Instellingen

Rechter geeft groen licht voor ontruiming Fort Beneden Lent

Fort Beneden Lent.
De Nederlandse staat mag Fort Beneden Lent ontruimen. De vordering van een van de krakers om de ontruiming te verbieden, is door de rechter van tafel geveegd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nederlandse staat mag Fort Beneden Lent ontruimen. De vordering van een van de krakers om de ontruiming te verbieden, is door de rechter van tafel geveegd.
Het gebouw bij Nijmegen wordt sinds begin maart bewoond door vijf jonge krakers. Eigenaar Staatsbosbeheer deed daarvan aangifte bij de politie, waarna het Openbaar Ministerie besloot het fort te ontruimen.

Krakers zorgen goed voor het fort

Een van de krakers deed bij de rechtbank in Arnhem een beroep op het huisrecht. Ontruiming tast dit recht ernstig aan, vindt hij. Ook zouden hij en zijn medebewoners goed voor het fort zorgen.
De rechter gaat daar niet in mee. Staatsbosbeheer mag als eigenaar zelf bepalen wie in het fort mag wonen. Dat de krakers na ontruiming op zoek moeten naar een nieuwe woning, speelt volgens de rechter geen rol.

Explosieven aan de oppervlakte

Het fort is in 1862 gebouwd ter verdediging van de stad Nijmegen. De burgemeester van Nijmegen besloot in september vorig jaar al dat de toenmalige anti-kraakbewoners het gebouw moesten verlaten, omdat het te gevaarlijk was. Door de droge zomer was het waterpeil in de gracht rond het fort gezakt, waardoor explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aan de oppervlakte waren gekomen.
Van direct gevaar is op dit moment geen gevaar meer, stellen de krakers. Zij willen het rijksmonument 'behoeden voor verdere verloedering'.
Mogelijk komen er alsnog andere krakers in het gebouw. Staatsbosbeheer schermde voor het kort geding al met een wachtlijst met gegadigden die ook interesse hebben in het fort.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!