Nieuws

Vliegeisen Lelystad Airport versoepeld, minder laagvliegroutes

Twee vliegeisen die laagvliegend verkeer van en naar Lelystad veroorzaken, worden losgelaten. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer. Hierdoor zal overlast op de Veluwe waarschijnlijk kleiner worden dan steeds gedacht. De aanpassingen moeten in de winter van 2021/2022 zijn doorgevoerd. © ANP
EDE - Twee vliegeisen die laagvliegend verkeer van en naar Lelystad veroorzaken, worden losgelaten. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer. Hierdoor zal overlast op de Veluwe waarschijnlijk kleiner worden dan steeds gedacht. De aanpassingen moeten in de winter van 2021/2022 zijn doorgevoerd.
Doordat er - zo meldt de brief van het kabinet - straks wel gevlogen mag worden in militair luchtruim en er minder rekening hoeft te worden gehouden met het verkeer van Schiphol, kunnen de vliegtuigen van en naar Lelystad straks eerder gebruik maken van de hoogvliegroutes. 
In de praktijk betekent dit dat de vluchten van Lelystad Airport sneller kunnen doorklimmen.
De laagvliegroutes zijn veel gemeenten op de Veluwe een doorn in het oog. 
Uitleg van wethouder Leon Meijer: (tekst gaat verder na de video)
Vliegeisen Lelystad Airport versoepeld, minder laagvliegroutes

Lelystad in 2020 open?

Overigens wordt in mei duidelijk of de Europese Commissie akkoord gaat met de aangepaste plannen van het kabinet. In december wees die commissie een regeling af waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat luchtvaartmaatschappijen wilde dwingen om vakantievluchten te verplaatsen.
Leon Meijer - wethouder in de gemeente Ede - is blij. 'Doordat die voorwaarden zijn losgelaten, kan het verkeer tussen het Schipholverkeer door stijgen. Daardoor kunnen vliegtuigen een stuk hoger over de Veluwe vliegen. Dat is goed nieuws voor ons.'
De opening van Lelystad staat vooralsnog gepland voor 2020.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!