Nieuws

'Desnoods naar de rechter om bomenkap N319 te voorkomen'

Bijna 200 zieke bomen gaan tegen de vlakte.
Bijna 200 zieke bomen gaan tegen de vlakte. © Omroep Gelderland
BORCULO - De voorgenomen bomenkap van 343 gezonde eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo houdt de gemoederen flink bezig. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Berkelland dinsdagavond probeerden de PvdA en GroenLinks de kap te voorkomen door een motie op tafel te leggen, maar die motie haalde het niet. Tegenstanders van de kap zijn teleurgesteld.
door Melanie Lokate
Alle partijen in de gemeenteraad wilden een signaal afgeven, maar de motie steunden ze niet. 'Het is niet onze taak om hierover een besluit te nemen', zei Hans Boxem van de VVD. 'Het gaat om een beleid van de provincie Gelderland'.
GroenLinks denkt dat het kappen van de gezonde bomen geen effect gaat hebben. 'Ik ben vandaag nog eens over de weg gereden en ik heb me ingebeeld wat er zou gaan gebeuren als al die bomen worden gekapt. Je hebt dan last van de zon en de weg lijkt breder dus je krijgt het gevoel dat je harder kunt gaan rijden', zei Andra Weg.
Petra Sips van Stichting Natuurlijk Achterhoek is teleurgesteld en kijkt nu samen met de Bomenstichting Achterhoek of ze het onderwerp middels een burgerinitiatief op de agenda bij de Provincie Gelderland kan zetten. Sips wilde inspreken tijdens de raadsvergadering, maar werd teruggefloten en moest haar inbreng afbreken. Luister hier waarom:

Kijken naar alternatieven

Wethouder Anjo Bosman wil nog wel met de provincie om de tafel. 'Ik denk dat er nog niet genoeg is gekeken naar alternatieven, dus daar wil ik nog wel met de provincie over praten'. Ze gaf aan dat er een klein deel van de bomen gekapt gaat worden. 'Langs de weg staan 1019 bomen, 343 bomen worden gekapt. Langs de parallelweg staan 1047 bomen en die blijven allemaal staan'.
Bosman gaf aan dat ze bomen heel belangrijk vindt, maar dat mensenlevens en verkeersveiligheid nog belangrijker zijn.
Beelden van de weg en de bomen:
'Desnoods naar de rechter om bomenkap N319 te voorkomen'

'N319 moet veiliger'

De provincie Gelderland wil de weg dit jaar aanpakken. Bomen die binnen een zone van 4,5 meter van de weg staan worden gekapt omdat die de veiligheid in het geding brengen.
'Als de bomen gekapt worden dan veranderd dat onze prachtige coulissenlandschap', zegt Sips. 'Als de gemeente de kapvergunning afgeeft, dan schromen we de gang naar de rechter niet'.