Gemeente Arnhem

Geen Forum voor Democratie in Gelderse coalitie, wel GroenLinks

Informateur Boumans presenteert zijn advies.
De formatie van een nieuw provinciebestuur in Gelderland gaat verder zonder Forum voor Democratie. Dat is tenminste het advies van informateur Mark Boumans, die na de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart gesprekken voerde met alle partijen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De formatie van een nieuw provinciebestuur in Gelderland gaat verder zonder Forum voor Democratie. Dat is tenminste het advies van informateur Mark Boumans, die na de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart gesprekken voerde met alle partijen.
Boumans adviseert dat VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP samen verder praten om een provinciebestuur te vormen voor de komende vier jaar. Hij maakte zijn advies vrijdagmiddag bekend in een vergadering van Provinciale Staten. De informateur adviseerde bovendien te gaan werken met zeven gedeputeerden, waarbij VVD en CDA er ieder twee leveren.
Volgens Boumans wil Forum voor Democratie zich 'niet committeren aan doelstellingen op het gebied van energie en wind'. Het gaat dan om afspraken die de provincie daar eerder al over maakte. Daarom ligt deelname van GroenLinks meer voor de hand in een nieuwe Gelderse coalitie.

VVD: Tevreden over advies

Jan Markink, lijsttrekker van de VVD, kan zich vinden in het advies. Het was volgens Markink wel een lastige keuze voor de informateur.
Over de samenwerking met GroenLinks zegt hij: 'Coalitievorming betekent ook dat je water bij de wijn moet doen. We hebben al afspraken over het klimaat, dat is in de vorige periode gebeurd. Dat zullen we ook invullen, maar GroenLinks zal daar geen plus bovenop zetten.'
Bekijk hier de reactie van Jan Markink (VVD):
VVD: Tevreden over advies van informateur

GroenLinks: Nu energietransitie vormgeven

Lijsttrekker Janet Duursma is erg blij met het advies van Boumans. 'Ik vind het mooi dat we erbij zitten. We zijn heel blij dat we aan tafel zitten, want hier hebben we telkens op ingezet.'
Wel is de partij nog onzeker over de beoogde samenwerking met de SGP. 'Het heeft ons verrast, want dat is een partij die heel ver van ons af staat. Het lijkt mij erg moeilijk om eruit te komen, maar we gaan het zien', zegt Duursma over het vervolg van het traject.
Bekijk hier de reactie van Janet Duursma (GroenLinks):
GroenLinks: Nu energietransitie vormgeven
Afgelopen dinsdag voerde Boumans de laatste gesprekken met de VVD, CDA, GroenLinks en PvdA. Ook met Forum voor Democratie waren nog gesprekken, maar die partij valt nu dus buiten de boot. De partij van Thierry Baudet en Gelders lijsttrekker Arjan de Kok sleepte tijdens de Statenverkiezingen 8 zetels in de wacht en is daarmee even groot als de VVD.
Het advies van Boumans betekent dat naast Forum voor Democratie ook de PVV, D66, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS aan de zijlijn staan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!