Nieuws

Meisjes nemen hijskraanbedrijf Harderwijk over tijdens jaarlijkse Girlsday

HARDERWIJK - Het is normaal misschien een beetje een mannenbolwerk bij Torsit Hijsinstallaties in Harderwijk, maar vandaag grepen de vrouwen de macht. Of liever gezegd, de meisjes. Twintig meisjes van basisschool de Klokbeker uit Ermelo waren in het kader van de landelijke Girlsday op bezoek bij het bedrijf om ze te enthousiasmeren voor techniek.
'Waarom zouden meisjes zich niet kunnen interesseren voor techniek', zegt Mariek van der Veen van Torsit. 'Juist kinderen uit groep 8 beginnen nu een beetje na te denken over hun toekomst. We geven ze dan graag een inkijkje in wat wij doen om ze enthousiast te maken voor het vak.'
In heel Nederland gingen vandaag maar liefst 11.000 meisjes van 10 tot 15 jaar op bezoek bij technische- en ICT-bedrijven. In Gelderland deden tientallen bedrijven mee aan Girlsday. Meisjes zijn sterk ondervertegenwoordigd in technische beroepen en er is landelijk een flink tekort aan technisch personeel. Reden voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om ieder jaar meisjes uit te nodigen bij bedrijven.
Tekst gaat verder onder de reportage

Aan de slag met hijskraan

Het bezoek van de meisjes aan het hijskraanbedrijf beperkte zich niet tot een rondleiding. Ze mochten ook echt aan de slag. Ze maakten elektrische schakelingen om lampjes te laten branden, de weerstand van kabels werd getest en er werd een parcours met een hijskraan afgelegd. De reacties van de meisjes waren enthousiast: 'Dat hijskranen is erg leuk. Ik vind dit leuker dan ik had verwacht.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!