Nieuws

Appels en eieren uit de muur: Betuwse boeren verkopen eigen producten zelf

De winkel in Beuningen
Heb je een mooi product gemaakt, gaat de supermarkt er met het overgrote deel van de verdiende centen vandoor. Twee Betuwse boeren zijn er klaar mee. Ze beginnen zelf een winkelketen. Zo willen ze in de toekomst - zonder hulp van supermarkten - alles wat ze maken in eigen beheer verkopen. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Heb je een mooi product gemaakt, gaat de supermarkt er met het overgrote deel van de verdiende centen vandoor. Twee Betuwse boeren zijn er klaar mee. Ze beginnen zelf een winkelketen. Zo willen ze in de toekomst - zonder hulp van supermarkten - alles wat ze maken in eigen beheer verkopen.
Zaterdag opent de tweede winkel. In Wijchen. Amper een jaar nadat de eerste opende in Beuningen. Die loopt kennelijk zo goed dat de heren nu al wel een tweede winkel aandurven.

Appel in plaats van kroketje uit de muur

Een boer moet natuurlijk gewoon boeren. Die heeft geen tijd in een winkel te staan. Willen ze ook niet. En zakken met geld voor personeel hebben ze ook niet. Maar daar hebben Sven Wiggelo uit Dodewaard en Gertjan van Dam uit Opheusden wat op gevonden.
Net zoals je een kroketje of een frikandel uit de muur kan trekken, hebben ze al hun producten in een wand met luikjes geplaatst. Midden in de winkel staat een zuil waar je kunt kiezen wat je hebben wil en waar je kunt betalen met je pinpas. Eenmaal afgerekend, vliegt het gewenst luikje open en kun je meenemen wat er achter het glazen deurtje zit.
De tekst gaat verder onder de video
Betuwse boeren beginnen winkelketen

Winkel op afstand open

De winkel openen hoeven ze ook niet eens te doen. Met een app op hun mobiele telefoon laten ze in de ochtend het rolluik omhoog gaan en doen de verlichting en dergelijke aan.
Aan het einde van de dag doen ze dat andersom. Zo kan Gertjan zich gewoon bezig blijven houden met zijn kippen en hun eieren. En Sven kan zich volledig blijven storten op zijn fruit, koeien en kaas. Want een boer, die is natuurlijk gewoon het liefst bezig op zijn eigen erf.