Nieuws

VIDEO | Radboudumc zoekt wandelende groente-eters en bietensapdrinkers

Het Radboudumc in Nijmegen zoekt Vierdaagselopers die de komende dertien weken veel nitraatrijke groente willen eten of rode bietensap willen drinken. Onderzoekers willen weten of de inname van nitraat langdurig effect heeft op de bloeddruk en sportprestaties. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen zoekt Vierdaagselopers die de komende dertien weken veel nitraatrijke groente willen eten of rode bietensap willen drinken. Onderzoekers willen weten of de inname van nitraat langdurig effect heeft op de bloeddruk en sportprestaties.
'We zijn op zoek naar zo'n vijftig mensen die een licht verhoogde bloeddruk hebben maar daarvoor geen medicatie gebruiken', vertelt onderzoekster Maria Hopman. 'Als blijkt dat nitraat een langetermijneffect op de bloeddruk van deze mensen heeft, kunnen we die risicofactor bij de lopers weghalen.'
Tekst gaat verder onder de reportage.
VIDEO | Radboudumc zoekt wandelende groente-eters en bietensapdrinkers
Van nitraat is al bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen die veel groente zoals paksoi, rucola en spinazie eten, beter kunnen lopen. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van meer nitraat eten en sporten.

Dagelijks sap en kookcursus

Deelnemers aan het onderzoek moeten dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. Een andere groep krijgt elke week advies over het bereiden van nitraatrijke groente. Zij doen ook mee aan twee kookcursussen.
Tijdens de eerste drie wandeldagen van de Vierdaagse volgt het gezondheidsonderzoek. Er wordt jaarlijks medisch onderzoek gedaan tijdens de Vierdaagse. Vorig jaar richtte het onderzoek van Hopman zich bijvoorbeeld op spierklachten bij het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!