Nieuws

Eerste boetes in Arnhemse milieuzone; tientallen overtredingen per dag

Dagelijks overtreden 50 tot 80 automobilisten de regels van de milieuzone in Arnhem, meldt de gemeente. Sinds deze maand staat daarop een boete van 95 euro. Er zijn in de eerste week al 146 bekeuringen uitgeschreven. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dagelijks overtreden 50 tot 80 automobilisten de regels van de milieuzone in Arnhem, meldt de gemeente. Sinds deze maand staat daarop een boete van 95 euro. Er zijn in de eerste week al 146 bekeuringen uitgeschreven.
Dieselwagens van vóór 2005 worden sinds 1 januari van dit jaar geweerd uit het centrum. In de eerste drie maanden kregen overtreders alleen een waarschuwing. Toen ging het om 120 tot 200 automobilisten per dag.

Nog een overgangsperiode

Er geldt in de maanden april en mei nog een overgangsperiode van 2 maanden. Mensen die in deze periode vaker dan 1 keer door de milieuzone rijden, krijgen maximaal een boete per week. Met ingang van juni moeten ze voor elke overtreding betalen. 
Er staan nog steeds matrixborden om mensen aan de nieuwe regels te helpen herinneren. Eerder verzond de gemeente ruim 4.000 waarschuwingsbrieven.
Omdat overtreders in de overgangsperiode maar één boete per week ontvangen, zelfs als ze meerdere malen door de milieuzone rijden, levert dit niet bij elke overtreding een boete op. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem laat weten dat 'in de eerste week precies 246 boetes zijn uitgedeeld'.

'Flink omrijden'

De milieuzone is ingesteld omdat de gemeente Arnhem de lucht in de binnenstad schoner wil hebben. De uitstoot van fijnstof moet uiteindelijk met 10 procent afnemen. 
Hoewel veel mensen die gedachte ondersteunen, zijn er ook veel autobezitters die hinder ondervinden van de milieuzone. 'Mijn ouders hebben een oude diesel uit 2002 en moeten regelmatig naar het Rijnstate ziekenhuis', vertelde Fardau van Neerden onlangs. 'Maar de route naar het ziekenhuis raakt de rand van de zone, dus moeten ze flink omrijden.' 
Eerste boetes in Arnhemse milieuzone; tientallen overtredingen per dag
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!