Nieuws

Vuilnisbelt op en af rennen voor het goede doel

ARNHEM - Het Rijnhert op de voormalige vuilnisbelt bij het Velperbroekciruit in Arnhem was zaterdag de stille getuige van de tweede editie van het 'hertlopen'. Het evenement bracht 700 euro op.
De opbrengst gaat naar de organisatie van de Roparun, de estafetteloop tegen kanker van Parijs en Hamburg naar Rotterdam; een Arnhems team doet mee aan de estafette vanuit Hamburg.
Dit Team Hollander. organisator van het hertlopen, haalde tot nu toe zo'n 4.000 euro op.

Jaylinn wint kidsrun

Met hertlopen moeten deelnemers zo vaak mogelijk de oude vuilnisbelt op en af. Wie 10 keer heeft geklommen, heeft de hoogte van de Eiffeltoren bereikt, wie dat 6 keer doet, heeft de hoogte van de Euromast bereikt. Het markantste hoge punt van Hamburg is de Heinrich-Herz-Turm met 280 meter. Wie 9 keer de bult bedwingt, heeft de hoogte van die toren bereikt.
De kidsrun van het hertlopen werd een prooi voor Jaylinn. De jongen ging als snelste zes keer omhoog. Er deden 14 kinderen mee aan de kidsrun. Bij de volwassenen waren 21 individuele en 5 duo deelnemers. Bij de mannen vestigde Thomas Dunkerbeck uit Nijmegen een nieuw parcoursrecord. Hij ging in 49 minuten 25 keer omhoog (Eiffeltoren, Euromast en Heinrich-Herz-Turm bij elkaar). Bij de vrouwen ging Ilona Meter uit Apeldoorn in 59 minuten 25 keer de bult op en af. 

Wat doet een team?

Een Roparunteam bestaat uit maximaal 8 lopers, die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen, oftewel meer dan 1,5 marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers. De Roparun vindt altijd plaats rond Pinksteren, de finish is op tweede pinksterdag.  
Kijk hier naar een kort filmpje van het hertlopen van deze zaterdag. Tekst gaat verder onder video.
Vuilnisbelt op en af rennen voor het goede doel
De opbrengst van de ruim 300 teams bedroeg in 2018 ruim 5 miljoen euro. Momenteel staat de teller voor dit jaar op bijna 1,8 miljoen euro.

Opbrengst in 2019

Dit jaar gaat 'Ropageld' onder meer naar projecten van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel, het hospice in die plaats en naar ex-kankerpatiënte en singer-songwriter Lisanne Spaander uit Harderwijk. Spaander brengt een boek uit. 
De Harderwijkse die twee keer kanker overwon, wil met haar boek lezers een inkijkje geven in haar leven, in de hoop dat mensen er kracht uit halen om te genieten van het leven. Het is de bedoeling dat het boek volgend jaar uitkomt op Wereldkinderkankerdag, 15 februari.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!