Instellingen

Podcast | Je lichaam laten oplossen of elektrisch cremeren, waar kiezen we voor in 2040?

Als moeder van twee jonge kinderen wil journalist Vera Eisink graag weten hoe hun toekomst eruitziet. Voor de tweede aflevering van haar podcastserie 'Zo leven jij en ik in 2040' onderzoekt Vera hoe we in 2040 omgaan met onze dode dierbaren. 'Kiezen mijn dochters later voor het oplossen van hun lichamen?'
Als moeder van twee jonge kinderen wil journalist Vera Eisink graag weten hoe hun toekomst eruitziet. Voor de tweede aflevering van haar podcastserie 'Zo leven jij en ik in 2040' onderzoekt Vera hoe we in 2040 omgaan met onze dode dierbaren. 'Kiezen mijn dochters later voor het oplossen van hun lichamen?' © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als moeder van twee jonge kinderen wil journalist Vera Eisink graag weten hoe hun toekomst eruitziet. Voor de tweede aflevering van haar podcastserie 'Zo leven jij en ik in 2040' onderzoekt Vera hoe we in 2040 omgaan met onze dode dierbaren. 'Kiezen mijn dochters later voor het oplossen van hun lichamen?'
Wordt elektrisch cremeren de toekomst? In Bemmel komt volgend jaar in ieder geval een elektrische oven van Dela, in een nog te bouwen crematorium. De uitvaartorganisatie wil uiteindelijk van het gas af en duurzamer omgaan met het verwerken van lichamen. De energie voor de oven zal door bijvoorbeeld zonnepanelen worden opgewekt.
Uitvaartorganisatie Yarden kijkt naar een andere methode: resomeren. Daarbij wordt een lichaam opgelost in een zeepachtige substantie. In de Verenigde Staten gebeurt dit al. Voordat de methode in Nederland kan worden toegepast, moet de wet op lijkbezorging nog wel worden aangepast.

Wat gebeurt er in de toekomst met dode lichamen? Luister hier naar aflevering 2 van de podcastserie Zo leven jij en ik in 2040:

Onderschat

De gesprekken over de dood hebben mij als maker van deze podcastserie erg aan het denken gezet. Ik heb onderschat hoe weinig ik stilsta bij mijn eigen dood. Laat staan bij de optie om mijn lichaam in een vloeistof op te laten lossen in plaats van te begraven of cremeren.
Resomeren, je lichaam laten oplossen, daar ga ik voor.
Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging Yarden
De mensen die ik interviewde, vertellen in de podcastaflevering ook over hun eigen dood en uitvaart. Sabrina Franken, directeur van Yarden, hoopt bijvoorbeeld dat ze in de toekomst kan kiezen voor resomeren. 'Daar ga ik voor.'

Steen recyclen

Al deze ontwikkelingen zullen trouwens niet betekenen dat de traditionele begrafenis zal verdwijnen, denkt Linda van Santen. Zij is coördinator bij Docendo, een opleiding voor uitvaartondernemers in Geldermalsen.
Wel zal het in 2040 gebruikelijker zijn om grafstenen opnieuw te gebruiken. 'Recyclen van grafstenen zal gewoon worden of mensen kiezen een steen uit hun eigen streek', stelt Van Santen. Op dit moment worden grafstenen bijvoorbeeld uit India of China gehaald, maar dat gaat veranderen, verwacht Van Santen.
Hoe ziet onze toekomst eruit? Dat is wat journalist Vera Eisink onderzoekt in de Omroep Gelderland-podcastserie Zo leven jij en ik in 2040. De serie is behalve op deze website ook te vinden in de Omroep Gelderland-app en op podcastapps als Spotify, Apple Podcasts, Stitcher en Player FM. Om de week verschijnt een nieuwe aflevering, telkens op zaterdag. Aflevering 2 wordt deze zaterdag ook uitgezonden op Radio Gelderland, om 18.00 uur. Klik hier voor meer informatie over onze andere podcastseries.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!