Nieuws

Arnhemse raad wil onderzoek naar marktwerking bij beschermd wonen

De Arnhemse gemeenteraad wil onderzoek doen naar de marktwerking bij beschermd wonen. Een meerderheid van de raad steunt het voorstel van de SP om te onderzoeken hoe de prikkels om winst te maken in de zorg tegengegaan kunnen worden. © Archief ANP
ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad wil onderzoek doen naar de marktwerking bij beschermd wonen. Een meerderheid van de raad steunt het voorstel van de SP om te onderzoeken hoe de prikkels om winst te maken in de zorg tegengegaan kunnen worden.
door Judith Spanjers
Woensdag ging de raad in debat over de veiligheid en de kwaliteit van zorg in de regio Arnhem. Dit naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland. Hieruit bleek dat cliënten zich onveilig voelen in kleine commerciële woonzorginstellingen.
Het gaat om bedrijven die kwetsbare cliënten thuis begeleiden of zorg bieden via beschermd wonen. Niet alleen licht verstandelijk beperkten en psychiatrisch cliënten krijgen er zorg, maar ook (ex)-gevangenen en (ex)-tbs’ers.

Strengere controles

Wethouder Roeland van der Zee zegde tijdens het debat toe dat er strengere controles komen op deze zorgbedrijven. Nieuwe bedrijven moeten aan strengere eisen voldoen. Hierbij zal ook gekeken worden naar het verleden van de zorgdirecteuren. Zorgbedrijven zullen voortaan ook onaangekondigd bezocht worden.
Bekijk hier de reacties van wethouder Roeland van der Zee, raadslid Mattijs Loor (D66) en fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP). Tekst loopt door onder de video.
Arnhemse raad wil onderzoek naar marktwerking bij beschermd wonen
Van der Zee erkent dat er in de zorgsector cowboys zijn. ‘Zij zien de zorg als verdienmodel om hun zakken te vullen', constateert de wethouder. Toch zegt hij dat de gemeente Arnhem geen zaken doet met zorgbedrijven met een twijfelachtige reputatie. Honderd procent garantie durft hij hierop echter niet te geven. ‘Later kan blijken dat het anders is.’
Het voorstel om een zwarte lijst van zorgbestuurders te maken, werd niet aangenomen door de raad.

Verbeterplan

D66 en SP willen dat de gemeente gaat controleren op zorgfraude om erachter te komen of de zorg ook daadwerkelijk geleverd wordt. Zij deden twee voorstellen die werden aangenomen door de raad.
Zo komt er een verbeterplan waarin onder andere onderzocht zal worden of de jaarrekeningen bij het toezicht betrokken zullen worden. En er zal gekeken gaan worden of zorgcliënten niet te veel huur betalen voor hun zorgwoningen.

Drugs en wapens

Uit inspectierapporten van de GGD die in handen zijn van Omroep Gelderland blijkt dat cliënten die beschermd wonen zich in de afgelopen jaren onveilig voelden door onder andere drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel. Dit is vooral het geval bij zorgbedrijven die ook zorg bieden aan (ex)-gevangenen en (ex)-tbs'ers.
Wethouder van der Zee zegt in het debat dat hij drugs en wapens in de zorg onacceptabel vindt. ‘Als ze aangetroffen worden zal er tegen opgetreden moeten worden.’
De inspectierapporten van de GGD waar de incidenten in te lezen zijn, zijn nu nog niet openbaar. De wethouder deed de toezegging dat deze binnenkort openbaar gemaakt zullen worden.
 Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!