Nieuws

Leefgebied Veluwse dieren flink vergroot

Asselsche Heide
Met de voltooiing van een nieuw ecoduct in Kroondomein Het Loo is het leefgebied voor veel diersoorten een stuk groter geworden. Als volgend jaar ook het ecoduct over de Amersfoortseweg N344 bij Nieuw-Milligen is gerealiseerd, zijn de Noord- en Zuid-Veluwe eindelijk weer met elkaar verbonden. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit en de genetische variatie van veel diersoorten. © Laurens Tijink
HOOG SOEREN - Met de voltooiing van een nieuw ecoduct in Kroondomein Het Loo is het leefgebied voor veel diersoorten een stuk groter geworden. Als volgend jaar ook het ecoduct over de Amersfoortseweg N344 bij Nieuw-Milligen is gerealiseerd, zijn de Noord- en Zuid-Veluwe eindelijk weer met elkaar verbonden. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit en de genetische variatie van veel diersoorten.
Het spiksplinternieuwe ecoduct lijkt nu nog vooral een 50 meter brede modderbak. Toch laten sporen zien dat dieren al gebruikmaken van de natuurbrug. Wilde zwijnen en edelherten zijn hier het drukke spoor over gestoken.
Tekst gaat verder onder de reportage.
Leefgebied Veluwse dieren flink vergroot
De komende maanden zal de natuur zelf gaan zorgen voor de nodige begroeiing. Hiervoor is grond uit de directe omgeving op de brug aangebracht. Dit zit al vol zaden en organismen die hier thuishoren.

Einde aan aanrijdingen

De bouw van het ecoduct heeft vier miljoen euro gekost. De komst van de faunapassage is belangrijk, omdat het natuurgebieden op de Veluwe met elkaar verbindt, legt projectmanager Camiel Meijneken van spoorbeheerder ProRail uit.
Ook vonden op dit gedeelte van het spoor tussen Apeldoorn en Amersfoort regelmatig aanrijdingen met wild plaats. Door het ecoduct moet ook daaraan nu een eind zijn gekomen. Langs het spoor is een raster geplaatst. 
Donderdag wordt de natuurbrug over de Asselsche Heide officieel in gebruik genomen.