Nieuws

Banen weg en fabrieken dicht bij veevoederbedrijf ForFarmers

Veevoederbedrijf ForFarmers uit Lochem gaat 125 tot 150 fte schrappen. Dat meldt het bedrijf. Waar een hogere nettowinst werd verwacht, bleef deze nu gelijk op 57,6 miljoen euro. Waar de ontslagen vallen, is nog niet bekend. Ook gaan er mogelijk fabrieken dicht. © RTV Oost / Allard Olsman
LOCHEM - Veevoederbedrijf ForFarmers uit Lochem gaat 125 tot 150 fte schrappen. Dat meldt het bedrijf. Waar een hogere nettowinst werd verwacht, bleef deze nu gelijk op 57,6 miljoen euro. Waar de ontslagen vallen, is nog niet bekend. Ook gaan er mogelijk fabrieken dicht.
De 'uitzonderlijke warme en droge zomermaanden' hebben invloed gehad op de winst van het bedrijf. Door de droogte stegen de grondstofprijzen en door de lage waterstand stegen de aanvoerkosten, meldt ForFarmers.
Het bedrijf is daarom van plan stevig in de kosten te snijden. De komende twee jaren moet het personeelsbestand dalen met maximaal 150 fte. Ook een aantal vestigingen moet dicht. Dat moet wereldwijd een totale kostenbesparing van 10 miljoen euro opleveren.

Wel groei, maar niet meer winst

Volumegroei, omzetgroei, maar geen winstgroei: 2018 was volgens topman Yoram Knoop "een jaar met twee gezichten". ForFarmers, met het Nederlandse hoofdkantoor in Lochem, nam wel vier bedrijven over en is nu in Nederland, België, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië actief. Het volume aan veevoer steeg met 5 procent naar 10 miljoen ton. De omzet steeg met 8,4 procent naar 2,4 miljard euro. 

Grondstoffen

De grondstoffen van veevoer komen voor het merendeel van gewassen van het land. De droogte van vorig jaar zorgde voor dalende opbrengsten en dus voor stijgende prijzen. Daarnaast zorgde diezelfde droogte voor extreem lage waterstanden. Omdat ForFarmers veel gebruik maakt van vervoer over binnenwater en de schepen minder beladen konden worden, stegen de kosten voor dat vervoer stevig. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!