Nieuws

'Keuzevrijheid wordt ons ontnomen', zeggen bezorgde ouders

Er is opnieuw onrust bij ouders van leerlingen van openbare basisschool De Horsthoek in Heerde. Het gemeentebestuur wil de school zo snel mogelijk laten verhuizen naar De Heerd, een multifunctioneel gebouw vlakbij het centrum van het dorp. Tijdens de commissievergadering liep de spanning af en toe hoog op tussen voor- en tegenstanders van de verhuizing. © Omroep Gelderland
HEERDE - Er is opnieuw onrust bij ouders van leerlingen van openbare basisschool De Horsthoek in Heerde. Het gemeentebestuur wil de school zo snel mogelijk laten verhuizen naar De Heerd, een multifunctioneel gebouw vlakbij het centrum van het dorp. Tijdens de commissievergadering liep de spanning af en toe hoog op tussen voor- en tegenstanders van de verhuizing.
door Maaike de Glee
De commissievergadering maandagavond trok zoveel publiek dat niet iedereen kon plaatsnemen op de publieke tribune. Zij konden de vergadering volgen in de trouwzaal van het raadhuis. 
Twee ouders die tijdens de vergadering inspraken roemde niet alleen de sfeer en locatie van de school, maar ook de kwaliteit van onderwijs. 'Het buitenschooltje past ons enorm goed', vertelt Annelie Nowé die twee kinderen op de school heeft zitten. 'Toekomstige Heerdenaren willen ook wat te kiezen hebben. Een MFA (multifunctionele accommodatie, red.) past niet bij mij. Ik snap niet dat wij dan straks alleen maar tussen MFA1 of MFA2 kunnen kiezen, terwijl de locatie van De Horsthoek juist zo goed past bij ons.'

Kiezen

Verantwoordelijk wethouder Jan Berkhoff vroeg vanavond advies aan de commissie Ruimte en Samenleving over wat te doen met de Horsthoek. Volgens hem zijn er twee opties: verhuizen of een nieuwe school bouwen.  
Ouders en ook het schoolbestuur, Stichting Proo pleitte maandagavond voor een derde optie, namelijk het wegwerken van het achterstallig onderhoud van de school en renovatie. Een optie die volgens de wethouder veel te duur is. Toch zagen zowel Gemeentebelang Boerenpartij als D66/GroenLinks deze optie wel degelijk zitten. Een meerderheid van de politieke partijen ziet een verhuizing van De Horsthoek naar De Heerd toch als beste optie.

Ouders

Een doorn in het oog van de ouders. 'Wij hebben gekozen voor De Horsthoek, voor dat kleinschalige, maar wij hebben dus niet gekozen voor die MFA anders hadden we onze kinderen daar op 3 minuten loopafstand van ons huis wel meteen naar school gedaan. Dat hebben we dus niet gedaan en ik vind het heel kwalijk dat ze ons toch die mening willen opdringen. Een keuze vrijheid mis ik in dit verhaal', zegt Yme de Boer die twee kinderen op de school heeft zitten.
Het college van burgemeester en wethouders zal zich nu verder beraden wat te doen met de school. Ouders en het schoolbestuur hopen opnieuw in gesprek te gaan met het gemeentebestuur om gezamenlijk te komen tot een oplossing.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!