Nieuws

Wat moet er gebeuren met de Horsthoekschool in Heerde?

Moet openbare basisschool De Horsthoek verhuizen naar de multifunctionele accommodatie De Heerd of moet er een nieuwe school gebouwd worden op de huidige plek? Over die vraag buigt de gemeenteraad van Heerde zich maandagavond. © Omroep Gelderland
WAPENVELD - Moet openbare basisschool De Horsthoek verhuizen naar de multifunctionele accommodatie De Heerd of moet er een nieuwe school gebouwd worden op de huidige plek? Over die vraag buigt de gemeenteraad van Heerde zich maandagavond.
door Maaike de Glee
Het gemeentebestuur van Heerde vindt dat de Horsthoekschool niet veel langer op een verantwoorde manier op de huidige plek aan de Oenerweg in het buurtschap de Horsthoek kan blijven. Al jaren is er geen onderhoud gepleegd aan het gebouw, omdat de gemeente alle basisscholen wil huisvesten in multifunctionele centra, waar onder meer ook kinderopvang, de bibliotheek en de schouwburg is gevestigd. 

Asbestcrisis

Vorig jaar werd de Horsthoekschool al drie weken gesloten vanwege asbest. Zowel op zolder als onder de vloer is die asbest nu veilig gemaakt. De veiligheid van de school wordt maandelijks gecontroleerd. Toch houdt verantwoordelijk wethouder Jan Berkhoff zijn hart vast: 'Het is een gevaarlijk gebouw, ik word er zenuwachtig van. Er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt zo weer een opening in die lagen waar asbest zit en dan zit je in de volgende asbestcrisis. De vorige keer heeft ons 2 ton gekost.'
De tekst loopt door onder de video.
Wat moet er gebeuren met de Horsthoekschool in Heerde?
'Ik weet niet waarom de wethouder deze bewering doet, want onze school is hartstikke veilig. Alle ruimtes die we gebruiken zijn asbestvrij en maandelijks is er een controle of alles nog steeds veilig is', zegt Connie van Bennekom. Van Bennekom is één van de ouders die fel tegen de verhuizing van de school is. 'Onze school staat op de mooiste plek van Heerde, met het mooiste uitzicht. Wij willen hier niet weg. Door te verhuizen naar De Heerd verliezen we onze identiteit.' 

'Verhuizing is doodsteek voor school'

Uit een eigen onderzoek van het schoolbestuur onder ouders blijkt ook dat 70% van de ouders twijfelt of ze hun kinderen op De Horsthoek laten als de school verhuist naar De Heerd. 'Een verhuizing betekent ook meteen een doodsteek voor onze school,' aldus Berend Redder van Stichting Proo waar de Horsthoek onder valt. 

Al jaren discussie

Het karakteristieke schoolgebouw aan de Oenerweg is al jaren onderwerp van discussie tussen de gemeente en het schoolbestuur. Het geschil kwam zelfs tot een rechtszitting, waarbij de rechter uiteindelijk het schoolbestuur in het gelijk stelde. Ook politiek ligt het gevoelig en daarom legt de wethouder de vraag opnieuw bij de gemeenteraad neer. 
De wethouder vindt dat de gemeenteraad moet kiezen tussen of het opzeggen van het gebruik van het oude schoolgebouw, waarbij de school verhuist naar De Heerd of moet beslissen het huidige pand te slopen en daar een nieuwe school neer te zetten voor 1,4 miljoen euro. Ookal is dat volgens de wethouder tegen de regels die de gemeenteraad in 2017 zelf heeft opgesteld. Hierin staat volgens hem dat er geen nieuwe scholen gebouwd mag worden als er binnen een straal van 2 kilometer een geschikte onderwijslocatie staat. 'Het gebouw van De Heerd staat binnen die straal en heeft ook leegstaande lokalen waar de school zo naar toe kan verhuizen,' aldus Berkhoff. 

Achterstallig onderhoud

'Wij willen helemaal geen gloednieuwe school, maar alleen dat de gemeente het achterstallig onderhoud laat doen', zegt Connie van Bennekom namens de ouders. 'De wethouder stelt de gemeenteraad voor 2 keuzes, maar er zijn echt nog wel andere mogelijkheden, vult Redder namens het schoolbestuur aan.
Volgens wethouder Berkhoff is alleen het wegwerken van achterstallig onderhoud geen optie, omdat dat veel te duur zou worden. 'Al zouden we dat doen, dan zitten we nog met een gebouw dat niet voldoet aan de huidige eisen van een onderwijsgebouw en ook qua duurzaamheid is dat niet te verantwoorden, aldus Berkhoff. 
Wat de gemeenteraad ook besluit, Stichting Proo en de ouders van de Horsthoekschool zullen zich niet snel gewonnen geven en zullen alle mogelijkheden onderzoeken om verhuizing tegen te gaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!