Nieuws

Culemborg wil historische Ronde Haven terug

CULEMBORG - Als het aan de Culemborgers Janhenk Odink en Bert van der Kamp ligt, krijgt Culemborg zijn Ronde Haven weer terug. Van de historische haven is nu alleen nog een klein meertje over. Een open verbinding met de Lek is er al lang niet meer.
Die verbinding verdween met de aanleg van de spoordijk in 1863. Maar de initiatiefnemers van een nieuw plan denken dat er opnieuw een ingang naar de oude haven te baggeren is. Ze hebben een voorlopig plan laten ontwerpen.

Er was ooit misschien wel een hoerententje

Janhenk Odink en Bert van der Kamp zien graag oude platbodems naar de haven komen. Eeuwen geleden was er volgens Bert van der Kamp bij de haven een scheepswerfje. Hij denkt dat er ook een kroegje was en misschien was er ook wel een hoerententje. De initiatiefnemers gaan vooralsnog voor de terugkeer van de platbodems.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Culemborg wil historische Ronde Haven terug
Het eerste wat er volgens Janhenk Odink moet gebeuren is een haalbaarheidsstudie. Daarvoor is geld nodig. Het gebied van de oude haven is volgens het tweetal in handen van de gemeente Culemborg, maar ze hopen voor het onderzoek eerst steun te krijgen van het Regionaal Investeringsfonds.
Er moet bijvoorbeeld worden uitgezocht wat het plan voor waterstaatkundige ingrepen vraagt. Mogelijk moet er een sluisje komen naar de haven. Het zal een project van lange adem worden. De initiatiefnemers denken dat ook al staan alle neuzen naar de goede kant, het nog wel een paar jaar zal duren voordat de Ronde Haven in oude luister is hersteld.