Nieuws

Provincie betaalt 65 miljoen voor komst onderzoeksinstituut

Het provinciehuis in Arnhem.
De provincie Gelderland stelt 65 miljoen euro beschikbaar voor de komst van onderzoekscentrum imec naar Gelderland. Woensdag stemden Provinciale Staten in met het plan. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De provincie Gelderland stelt 65 miljoen euro beschikbaar voor de komst van onderzoekscentrum imec naar Gelderland. Woensdag stemden Provinciale Staten in met het plan.
door Gerwin Peelen
Het innovatiebedrijf komt naar Gelderland om - samen met de Radboud Universiteit en de Wageningen Universiteit - OnePlanet op te richten. Er komen twee locaties: in Wageningen en Nijmegen.
In het onderzoeksinstituut staat de ontwikkeling van chiptechnologie centraal, die technologie moet worden toegepast in de voedsel- en gezondheidssector. De tientallen miljoenen zijn verdeeld over acht jaar, van de totale kosten (146 miljoen) financiert de provincie dus bijna de helft. Het geld van de provincie is bedoeld voor het opzetten van de eerste onderzoeksprogramma's. De bedoeling is dat na acht jaar het bedrijfsleven de onderzoeken grotendeels betaalt. 

'Raakt hart van onze economie'

De politiek praat al maanden over het plan. Op de laatste Statenvergadering werd besloten dat het plan door mag gaan. Volgens de meerderheid van de Staten is dit een uitgelezen kans op het gebied van innovatie. Alleen de PVV en de SP stemden tegen. Na toezeggingen van het college, gingen ook Partij voor de Dieren en GroenLinks overstag.
'26 procent van de werkgelegenheid in Gelderland heeft te maken met voedsel en gezondheid. Dit raakt het hart van onze economie. Het is een unieke kans, vergelijkbaar met de komst van de Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit', stelt gedeputeerde Michiel Scheffer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!