Nieuws

Kunstenaar bouwt gigantisch Romeins masker voor langs de Waal

Het moet een pronkstuk worden en een trekpleister tegelijk. Het masker van de Nijmeegse legionair dat nu als één van de topstukken geldt in het Valkhofmuseum. In mei moet het beeld verschijnen aan de Spiegelwaal. Niet het exemplaar dat in het museum staat, maar een gigantische variant van 6 bij 5,5 meter groot. Met dat idee won kunstenaar Andreas Hetfeld een ideeënwedstrijd en sinds kort werkt hij in een scheepswerf aan zijn immense kunstwerk. © Andreas Hetfeld
NIJMEGEN - Het moet een pronkstuk worden en een trekpleister tegelijk. Het masker van de Nijmeegse legionair dat nu als één van de topstukken geldt in het Valkhofmuseum. In mei moet het beeld verschijnen aan de Spiegelwaal. Niet het exemplaar dat in het museum staat, maar een gigantische variant van 6 bij 5,5 meter groot. Met dat idee won kunstenaar Andreas Hetfeld een ideeënwedstrijd en sinds kort werkt hij in een scheepswerf aan zijn immense kunstwerk.
Meer dan honderd jaar geleden werd het masker bij baggerwerkzaamheden uit de Waal gevist. Het masker stamt uit de eerste eeuw na Christus. Hetfeld bedacht het idee om het heel erg uit te vergroten en interactief te maken.
Zo moet het mogelijk worden om via een trap de binnenkant van het masker te beklimmen en door de ogen heen te kijken richting de stad. Het moet een trekpleister worden op het nieuwe stadseiland Veur-Lent. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Kunstenaar bouwt gigantisch Romeins masker voor langs de Waal

Vervoer wordt flinke operatie

In mei zal het kunstwerk vanaf de scheepswerf Gelria in Nijmegen naar het stadseiland gevaren worden. En dat wordt een behoorlijke operatie want het gevaarte zal dan tegen de 2.000 kilo wegen.
Aan zo'n enorm kunstwerk zit ook een behoorlijk prijskaartje. Zo ligt het totaalbedrag voor het project zo rond de honderdduizend euro, weet Stichting de Uitkijk die door de kunstenaar bij het project betrokken is. Diverse fondsen hebben geld beschikbaar gesteld, maar om de totale kosten te dekken verkopen de kunstenaar en de stichting ook miniatuur-maskers en zeefdrukken.

Twee jaar op stadseiland

Het metershoge masker zal vermoedelijk twee jaar op het stadseiland blijven staan. Daarna verhuist het kunstwerk naar zijn eindbestemming op een groenstrook ter hoogte van het voormalig Honigcomplex aan de Waal. 
Kijk hieronder hoe het kunstwerk er uiteindelijk uit moet komen te zien:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!