Nieuws

Zeker 69 miljoen euro tekort op jeugdzorg: 28 gemeenten kampen met problemen

Zes gemeenten hebben een groot tekort en nog eens 22 gemeenten moeten het tekort aanvullen vanuit de reserves. De kosten voor de jeugdzorg zorgt voor problemen bij Gelderse gemeenten. In totaal is er zeker een tekort van 69 miljoen euro. © ANP
Zes gemeenten hebben een groot tekort en nog eens 22 gemeenten moeten het tekort aanvullen vanuit de reserves. De kosten voor de jeugdzorg zorgt voor problemen bij Gelderse gemeenten. In totaal is er zeker een tekort van 69 miljoen euro.
door Gerwin Peelen
De gemeenten hebben gezamenlijk de kosten voor 2019 begroot op 481 miljoen euro. Dat is 39 miljoen euro meer dan vorig jaar - een stijging van meer dan 8 procent. De kosten zijn in kaart gebracht door de provincie Gelderland, na een motie van meerdere partijen in Provinciale Staten.
Bovendien zijn dertien gemeenten nog bezig om in kaart te brengen wat de tekorten precies zijn. Slechts tien gemeenten hebben geen tekort.
Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)
Gemeenten komen 69 miljoen tekort op jeugdzorg

Toch onderzoek provincie

Vorige maand werd duidelijk dat gedeputeerde Jan Markink wilde wachten op ontwikkeling op een landelijk niveau, maar na berichtgeving van Omroep Gelderland drongen PvdA en CDA erop aan om toch met een eigen onderzoek te komen. Dat heeft Markink nu gedaan.
De gemeenten die grote tekorten hebben zijn Arnhem, Apeldoorn, Buren, Renkum, Zevenaar en Doetinchem. Overigens is het bij veel gemeenten lastig om een exact bedrag te noemen omdat het potje jeugdzorg onder het sociaal domein valt en de scheiding tussen de kostenposten niet altijd even duidelijk is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!