Nieuws

Stalen balken worden kunst in de handen van André Volten

Voor het gebouw van kunstopleiding ArtEZ in Arnhem staat een beeld. Het past zó goed bij het gebouw en de omgeving, dat het soms niet eens opvalt. Het is een abstracte constructie van staal van kunstenaar André Volten.
Het gebouw van ArtEz is van architect Gerrit Rietveld. Strak van vorm. Met horizontale en verticale lijnen. En dat zie je terug in het beeld van Volten. Daar spelen lijnen en vlakken van staal een boeiend vormenspel. Zo ontstaat een band tussen gebouw en beeld.
Volten houdt van het ruwe van het werken met ijzer en staal. Om het materiaal goed te leren kennen, gaat hij werken bij de Nederlandse Dok- en Scheepvaart Maatschappij. Daar leert hij lassen en leert hij hoe je zo'n constructie maakt. Tegelijkertijd leert hij meer mogelijkheden van het materiaal, maar ook de onmogelijkheden kennen.

De omgeving is belangrijk

Volten hield zich veel bezig met kunst in de openbare ruimte. Je moest in zijn ogen niet alleen het kunstwerk maken, maar ook rekening houden met de omgeving; soms zelfs de omgeving mee ontwerpen. Een kunstwerk, daar moet je omheen kunnen lopen. Of er gewoon langsrijden. In Arnhem kan dat allebei.