Nieuws

Terugkijken: verwoestend bombardement op Nijmegen herdacht

NIJMEGEN - De omgekomen burgers bij het bombardement op Nijmegen, 75 jaar geleden, zijn donderdagavond herdacht. Op de brandgrens, de grens van het gebied dat getroffen werd, is met zang, muziek, gedichten en verhalen stilgestaan bij het bombardement. Omroep Gelderland was er live bij.
Bij het bombardement op 22 februari 1944 vielen bijna 800 doden en duizenden gewonden. Het stadshart werd helemaal weggevaagd. In het centrum is de afgelopen jaren de brandgrens met herinneringsplaatjes van alle slachtoffers gemarkeerd.
Kijk de live-uitzending terug (tekst gaat verder onder de video):

Verlichte brandgrens

Meer dan 40 muziekgroepen en koren verzorgden van 20.00 tot 20.15 uur een optreden op de brandgrens. Ook werden daar lichtjes geplaatst, zodat de brandgrens helemaal verlicht was.
Tekst gaat verder na de video:
Muziek en lichtjes herdenken slachtoffers bombardement Nijmegen
Tegelijkertijd liepen 80 hardlopers langs met fakkels. De klokken van de Stevenstoren luidden het herdenkingsmoment in en uit. Het vrijwilligersproject Brandgrens024 wilde zo 'met een verhaal van hoop stilstaan bij de slachtoffers van 22 februari 1944'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!