Instellingen

Flipje en Streekmuseum Tiel heeft vals Gulden Vlies

Het middeleeuwse Gulden Vlies dat het Flipje en Streekmuseum in Tiel in langdurig bruikleen heeft, is een vervalsing. De ridderorde, die in 1559 uitgereikt zou zijn aan de Tielse bestuurder Claes Vijgh, is in werkelijkheid een kopie van een toneelattribuut dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Parijs is gemaakt. © RegioTV Tiel
TIEL - Het middeleeuwse Gulden Vlies dat het Flipje en Streekmuseum in Tiel in langdurig bruikleen heeft, is een vervalsing. De ridderorde, die in 1559 uitgereikt zou zijn aan de Tielse bestuurder Claes Vijgh, is in werkelijkheid een kopie van een toneelattribuut dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Parijs is gemaakt.
Het internationaal bekende collectiestuk is als echt op tentoonstellingen elders te zien geweest, maakte directeur Alexandra van Steen van het Tielse museum donderdag bekend.

Aanslag op goud?

Experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Archeocare hebben de vervalsing ontdekt. Van Steen vroeg om een onderzoek, toen zij aanslag ontdekte op het werk dat van massief goud zou zijn. 'Dat kan helemaal niet op een edelmetaal als goud', aldus de directeur.
Ook gaf het stuk een 'slordige, bijna amateuristische indruk door gietfouten en -randen, op zijn minst opmerkelijk voor een object met een dergelijke status'.

Bruikleen

Het Tielse museum kreeg de ridderorde in 2013 in bruikleen van een Amerikaan. Nu blijkt dat de hanger is gemaakt van messing 'met een laagje goudverf uit de hobbywinkel.' Waar het echte Gulden Vlies van Vijgh is, is niet bekend.
De kopie en het Gulden Vlies dat in Parijs is gemaakt voor de toneelwereld zijn tot eind maart in Tiel te zien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!