Nieuws

Jongeren in Hummelo en Keijenborg gaan eigen woning bouwen

Jongeren in Keijenborg en Hummelo kunnen binnenkort hun eigen woning bouwen. De gemeente Bronckhorst breidt het project 'Woningbouw voor jongeren' uit. De gemeente gaat nu met de dorpen kijken wat de vraag is en waar er mogelijkheden zijn. © pxhere
KEIJENBORG - Jongeren in Keijenborg en Hummelo kunnen binnenkort hun eigen woning bouwen. De gemeente Bronckhorst breidt het project 'Woningbouw voor jongeren' uit. De gemeente gaat nu met de dorpen kijken wat de vraag is en waar er mogelijkheden zijn.
door Melanie Lokate
Vorig jaar konden jongeren uit Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem al meedoen aan het project. Ze ontwikkelen starterswoningen via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ze doen dus alles zelf. Op de nieuwe locaties is het ook mogelijk om de woningen te laten ontwikkelen door de markt. De jongeren die in Hengelo aan het bouwen zijn, kunnen niet wachten tot ze er wonen. 'Het duurt allemaal wat langer dan we dachten, maar onze tekeningen zijn al wel klaar en goedgekeurd door de welstand', zegt Boyd Denkers.

Unieke kans

'Voor ons is deze aanpak ook nieuw', zegt wethouder Evert Blaauw. 'De groepen jongeren helpen ons bij het pionieren. Wij realiseren ons dat de jongeren liever vandaag dan morgen willen starten met bouwen. Het blijkt dat dit traject meer tijd en geduld vergt van de groepen. Daar staat tegenover dat zij de unieke kans krijgen om hun eigen woning te ontwerpen', aldus wethouder Evert Blaauw. De jongeren die straks deelnemen aan de projecten in Hummelo en Keijenborg, gaan, volgens de wethouder, zeker profiteren van de zoektocht en ervaringen van de eerste groepen.
De gemeente is het project gestart omdat er veel jongeren zijn die in hun eigen dorp willen blijven wonen, maar betaalbare en geschikte woningen zijn er nauwelijks. Bronckhorst wil graag dat jongeren in de gemeente blijven wonen.
Omroep Gelderland zond vorige maand een documentaire uit over de woningnood onder starters op het platteland:
Ook heeft Omroep Gelderland een speciaal dossier samengesteld over de gekte op de woningmarkt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!