Nieuws

VIDEO: Uniek gebouw in Teuge rolt helemaal uit 3D-printer

Een impressie van het gebouw in Teuge.
Het klinkt surrealistisch, maar het gebeurt echt: in Teuge bouwt een 3D-printer een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen. De vergaderfabriek, zoals het gebouw gaat heten, is volgens de bouwers het eerste bedrijfspand in Europa dat is gemaakt met 3D-printtechniek. © Mediavisie
TEUGE - Het klinkt surrealistisch, maar het gebeurt echt: in Teuge bouwt een 3D-printer een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen. De vergaderfabriek, zoals het gebouw gaat heten, is volgens de bouwers het eerste bedrijfspand in Europa dat is gemaakt met 3D-printtechniek.
Op een bouwlocatie in Teuge bij Apeldoorn is nu nog niks te zien, maar over tien dagen staat er een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen, uitgespuugd door een 3D-printer. De printer gaat woensdagochtend aan het werk. Leerlingen van een basisschool uit Teuge plaatsen een tijdcapsule in de eerste geprinte muur.
Bekijk hier de reportage: (Tekst gaat verder na de video)
Uniek gebouw in Teuge rolt helemaal uit 3D-printer

Beelden, geuren en geluiden

Opdrachtgevers Marjo en Arvid Prigge uit Teuge willen een vergadercentrum bouwen die invloed heeft op alle zintuigen. Zo worden er filmbeelden, geuren en geluid gebruikt. De ronde en gebogen vormen die hen voor ogen staan zijn in traditionele bouw nauwelijks te realiseren. Daarom zochten de twee initiatiefnemers contact met bouwers die wilden experimenteren met 3D-printen. Ook TNO is bij het project betrokken.
'Ons doel is bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch haalbaar is', zegt projectleider Hugo Jager. Volgens het bouwconsortium is 3D-bouwen schoner en duurzamer, omdat er nauwelijks materiaal wordt verspild. Het verwerkte beton is herbruikbaar.
De vergaderlocatie gaat in april open.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!