Nieuws

Miljoenen voor Nijmegen om Dukenburg van het gas af te krijgen

De gemeente Nijmegen krijgt 4,8 miljoen euro uit Den Haag om 828 woningen van woningcorporaties en 90 winkels in het stadsdeel Dukenburg aardgasvrij te maken. Een stap naar een duurzame Waalstad. © Pixabay
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen krijgt 4,8 miljoen euro uit Den Haag om 828 woningen van woningcorporaties en 90 winkels in het stadsdeel Dukenburg aardgasvrij te maken. Een stap naar een duurzame Waalstad.
Het Rijk kreeg 74 aanvragen van gemeenten om proeftuin te mogen zijn. Nijmegen is één van de 27 gemeenten die het nu mag gaan proberen. 

Nog tienduizenden woningen te gaan

De miljoenen worden gebruikt om een warmtenet vanaf afvalenergiecentrale ARN naar Dukenburg te leggen. In het regeerakkoord is afgesproken dat 30.000 tot 50.000 bestaande woningen aardgasvrij worden gemaakt. Door woningen in Dukenburg aardgasvrij te maken wordt een bijdrage geleverd aan die afspraak.
Nijmegen wil in 2045 volledig engergieneutraal zijn. Daarvoor moeten bijna 80.000 woningen en alle andere gebouwen van het gas af. In de zogeheten Warmtevisie van de gemeente staat dat een deel van Nijmegen uiterlijk al in 2035 van het gas af moet zijn. Naast proeftuin Dukenburg gaat het dan om de wijken Hengstdal, Bottendaal, Hatert en het stationsgebied van Heijendaal.