Nieuws

Stakende advocaten pikken het niet meer

Sociaal advocaten staakten en demonstreerden woensdagochtend op de stoep voor het Paleis van Justitie in Arnhem. Ze vinden dat de plannen van minister Dekker de rechtsbijstand voor minima inperken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Sociaal advocaten staakten en demonstreerden woensdagochtend op de stoep voor het Paleis van Justitie in Arnhem. Ze vinden dat de plannen van minister Dekker de rechtsbijstand voor minima inperken.
Mensen met weinig geld kunnen straks geen advocaat krijgen, ook als ze die hard nodig hebben, zeggen de sociaal advocaten. Sociaal advocaten zijn advocaten die een vergoeding van het rijk krijgen als de cliënt zelf geen advocaat kan betalen. Om meer plekken in Nederland toonden de advocaten woensdagochtend hun onvrede.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Stakende advocaten pikken het niet meer

Geen bijstand tegen de overheid

'Een overheidsorgaan bepaalt straks onder de plannen van de minister wie een sociaal advocaat mag inschakelen en wie niet. En dat terwijl 60 procent van de zaken tegen diezelfde overheid wordt gevoerd', legt advocaat Sanne van Oers uit. Zij is ook portefeuillehouder rechtsbijstand van de Orde van Advocaten in Gelderland.
Volgens haar is na jaren van bezuinigingen nu echt de maat vol, ook omdat sociaal advocaten het moeten doen met een volgens haar veel te lage vergoeding voor gevoerde zaken. De Tweede Kamer buigt zich volgende week dinsdag over de plannen van minister Dekker.
Verslaggever Marc Loeven bij de staking (tekst loopt door onder audiofragment):

Advocaten staken zelden

De actie van woensdag is volgens Van Oers heel bijzonder. Zelf zit ze al 15 jaar in het vak en heeft ze nog nooit van een staking gehoord. Dat geldt volgens haar ook voor collega's die al veel langer advocaat zijn. Door de actie voor het Paleis van Justitie in Arnhem starten de zittingen minstens met een kwartier vertraging. 
Een woordvoerder van minister Dekker laat weten dat de protesten van de sociaal advocaten geen reden zijn om wijzigingen in de voorstellen aan te brengen. 'Volgende week dinsdag komt het in de kamer aan de orde. Dat is de plek om dat soort dingen te regelen', aldus de woordvoerder. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!