Instellingen

Provinciale partijen positief over miljoenen voor imec: 'Veel geld voor iets kleins'

Veel partijen in Provinciale Staten zijn positief over de komst van imec naar Gelderland, blijkt uit de commissievergadering dinsdagavond. Het Belgische onderzoeksinstituut wil naar Gelderland komen als de provincie 65 miljoen bijdraagt. © Omroep Gelderland

Veel partijen in Provinciale Staten zijn positief over de komst van imec naar Gelderland, blijkt uit de commissievergadering dinsdagavond. Het Belgische onderzoeksinstituut wil naar Gelderland komen als de provincie 65 miljoen bijdraagt.

Imec moet dan gaan samenwerken met de Radboud Universiteit en de Wageningen Universiteit - dat plan heet One Planet. 'Het is wel heel veel geld voor iets kleins', vat Fokko Spoelstra van de PvdA het samen. Imec is een internationaal onderzoeksinstituut op het gebied van chiptechnologie. Die technologie moet uiteindelijk worden toegepast in de voedsel- en gezondheidssector. Het onderzoekscentrum zou in Wageningen moeten komen.

De provinciale bijdrage van 65 miljoen is verdeeld over acht jaar. Vrijwel alle partijen hebben aanvullende voorwaarden. Zoals de aansluiting met het midden- en kleinbedrijf, een mogelijke noodstop als de ontwikkelingen tegenvallen en de deelname van andere partijen. 'We hebben prachtige brieven gezien, mooie woorden, iedereen is enthousiast. Maar waarom betalen ze niet mee?', vroeg Bennie Wijnne van de SGP zich af. Ook wil die partij dat de stemming over de verkiezingen heen wordt getild:

Enkele partijen - zoals SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren - twijfelen om overstag te gaan. Het voorstel moet als het aan het college ligt, eind februari - net voor de verkiezingen - in stemming worden gebracht in Provinciale Staten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!