Nieuws

Bewoners demonstreren tegen komst van railterminal in Valburg

ELST - De groep OverBetuwe Overbelast van meer dan 50 bewoners demonstreerde dinsdagavond in Elst. De actievoerders zijn tegen de plannen voor een railterminal bij Valburg en willen de gemeenteraad overtuigen om zich tegen de komst ervan te verzetten.
De demonstranten liepen vanaf het station naar de tijdelijke vergaderruimte van de gemeenteraad bij de school Het Westeraam. Eerder zijn er uitnodigingen voor de demonstratie verstuurd naar 500 mensen die de petitie hebben getekend. Ook hebben actievoerders nog eens 1500 flyers huis aan huis bezorgd. 

'Gemeente kon meer doen'

De raad moet dinsdagavond een advies geven over het provinciaal inpassingsplan. De actiegroep vindt dat de gemeenteraad tegen de railterminal moeten blijven, omdat het amendement dat eerder raadsbreed werd aangenomen door het college van burgemeester en wethouders niet is uitgevoerd.
De college stelt dat dit nog niet kon, omdat enkele stappen vanuit de provincie op zich laten wachten. De demonstranten vinden echter dat het college wel meer had kunnen doen tot nu toe.
De komst van de railterminal, waar goederen moeten worden overgeslagen van de Betuweroute op vrachtwagens en andersom, heeft al wel de steun van de provincie.
De raad vergaderde slecht kort op het punt van de railterminal Er werd een amendement aangenomen dat stelt dat de raad en het college willen het voorontwerp en bijbehorende onderzoeken nog nader bestuderen en het recht voorbehouden om een zienswijze tegen het ontwerp inpassingsplan in te dienen. Veel demonstranten verlieten teleurgesteld de zaal.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!