Instellingen

Bouw gloednieuw bezoekerscentrum Hoge Veluwe gaat voorspoedig

OTTERLO - De bouw van het gloednieuwe publieksgebouw van Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat voorspoedig. Dat bleek woensdag tijdens een bijeenkomst waarbij uittredend Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, een speciale plaquette onthulde. Medio juni moet het nieuwe bezoekerscentrum in gebruik worden genomen. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw was er niets meer drastisch aan de bestaande bouw veranderd.
De bouw van het Kröller-Müller Museum in 1935 was de laatste nieuwbouwactiviteit in het park. De bestaande bebouwing was volgens de parkdirectie verouderd en niet meer geschikt voor de ongeveer 600.000 bezoekers die elk jaar naar de Hoge Veluwe komen. De nieuwe, duurzame bebouwing is opgetrokken uit lichte houtsoorten die passen in de natuurlijke omgeving. Er komt meer ruimte voor interactieve educatie. Ook de collectie van het ondergrondse museum Museonder krijgt een opfrisbeurt. 
Tekst gaat verder onder foto
Foto: Monadnock/De Zwarte Hond
Voor de nieuwbouw moest het bekende parkrestaurant De Koperen Kop gesloopt worden. Op die locatie is inmiddels al een veel groter gebouw de grond uit gekomen. 'Het is een erg strak schema, half juni moet alles af zijn, maar we zijn goed op weg', laat een woordvoerder van het park weten. Naast een restaurant komen er ook meerdere zalen in het pand en zal er in de centrale hal een balie kunnen waar bezoeker met vragen terecht kunnen.

Nieuwe naam?

Het nieuwe gebouw gaat voorlopig nog door het leven als het 'Landhuis'. Er is een wedstrijd uitgeschreven onder bezoekers om een naam voor het nieuwe gebouw te verzinnen. Die nieuwe naam wordt binnenkort uit de inzendingen gekozen.

Laatste openbare optreden Cornielje

Woensdag mochten genodigden een exclusief kijkje nemen in het pand. De bouw ervan begon vorig jaar. Het was het laatste openbare optreden als Commissaris van de Koning in Gelderland van de ernstig zieke en uittredende Cornielje. In zijn functie is hij altijd nauw betrokken geweest bij het park. Hij vindt het zelf heel bijzonder dat hij de eerste steen mocht leggen: 'Ik ben al jarenlang betrokken bij dit mooie park, ik kom er regelmatig, zeker een paar keer per maand. Ik ben natuurlijk ook betrokken bij de Raad van Advies als het om het realiseren van dit Landhuis gaat. Over een half jaar is het klaar. Om dan nu op de valreep van het zijn van Commissaris van de Koning, zo'n eerste steen te mogen leggen, daar ben ik heel erg vereerd mee.' 
En het allerlaatste openbare optreden van Cornielje dus: 'Dat klopt! Het nationale park is een groot onderwerp in Gelderland. We zijn er trots op en ook op de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren, is alleen maar heel fijn!'
De bouw van het gloednieuwe publieksgebouw van Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat voorspoedig. Dat bleek woensdag tijdens een bijeenkomst waarbij uittredend Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, een speciale plaquette onthulde. Medio juni moet het nieuwe bezoekerscentrum in gebruik worden genomen. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw was er niets meer drastisch aan de bestaande bouw veranderd. © Omroep Gelderland
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!