Gemeente Barneveld

'Dorpsgezicht Voorthuizen verdwijnt door bouw appartementencomplex'

Dorpskerk Voorthuizen.
Omwonenden van de hervormde Dorpskerk in Voorthuizen vrezen dat het authentieke dorpsgezicht verdwijnt, nu het college van B&W van de gemeente Barneveld heeft ingestemd met de bouw van een complex met 25 koopappartementen naast de kerk. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Omwonenden van de hervormde Dorpskerk in Voorthuizen vrezen dat het authentieke dorpsgezicht verdwijnt, nu het college van B&W van de gemeente Barneveld heeft ingestemd met de bouw van een complex met 25 koopappartementen naast de kerk.
In het bouwplan van de projectontwikkelaar staan naast het appartementencomplex ook nog twee woningen, maar het college wijst de bouw daarvan midden in het naastgelegen pastoriebos af. Volgens burgemeester en wethouders zijn de huizen ongewenst omdat ze het groene karakter ter plaatse te veel aantasten. 

Buurtcomité

Ondanks dat de woningen zijn geschrapt, is ook de bouw van het appartementencomplex omwonenden een doorn in het oog. 'Volgens onze inschatting van de tekeningen wordt het complex twee keer zo groot als de bestaande Dorpskerk', schrijft het buurtcomité in een eigen persbericht.
Ook vrezen ze dat de vier gemeentelijke monumenten en twee rijksmonumenten in de Kerkstraat volledig zullen worden overschaduwd door het complex. 'Het oude dorpsgezicht van Voorthuizen verdwijnt zo.'
Volgens de leden van het buurtcomité zijn de appartementen op deze plek helemaal niet nodig. 'Deze koopappartementen kunnen overal in Voorthuizen gebouwd worden en hoeven niet op deze historische plek met het gevolg van verdwijning van veel beplanting. En daar hecht het college toch aan?'

Pastoriebos

Het buurtcomité hield vorig jaar een handtekeningenactie tegen het mogelijk omver hakken van het pastoriebos. Het college heeft om die reden ook de woningen geschrapt, zodat daarvoor niet enkele waardevolle loofbomen gekapt hoeven te worden. 
Uit onderzoek van een boomdeskundige blijkt dat een aantal bomen geen goede levensverwachting heeft en dat geldt ook voor het hele sparrenbos. Daarom zal daarvoor een nieuw plan gemaakt worden.
Als de projectontwikkelaar een nieuw ontwerpbestemmingsplan heeft opgesteld, kunnen de Voorthuizenaren opnieuw laten weten hoe zij hierover denken. De gemeenteraad van Barneveld neemt uiteindelijk het besluit. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!