Nieuws

Kloosters hebben het steeds drukker: 'Jongeren willen loskomen van het gekrioel en lawaai'

Jongeren, twintigers en dertigers: ze gaan steeds meer op zoek naar stilte. Dat zeggen verschillende kloosters in Gelderland. Bijvoorbeeld het Dominicanenklooster in Huissen, waar het gastenverblijf in de weekenden vaak is volgeboekt. © Omroep Gelderland
HUISSEN - Jongeren, twintigers en dertigers: ze gaan steeds meer op zoek naar stilte. Dat zeggen verschillende kloosters in Gelderland. Bijvoorbeeld het Dominicanenklooster in Huissen, waar het gastenverblijf in de weekenden vaak is volgeboekt.
'Het zijn jonge mensen; studenten en mensen met topbanen die dat niet weten van elkaar. Ze zijn stil met elkaar en dan heb je een heel ander contact', zegt Aalt Bakker van het Dominicanenklooster. 'Dan is er een bijzondere verbinding die niet is gebaseerd op je auto of je baan, maar op mens zijn. Dat is heel inspirerend voor mensen', gaat hij verder.
De tekst gaat verder onder de video:
Kloosters hebben het steeds drukker: 'Jongeren willen loskomen van het gekrioel en lawaai'
Het verhaal achter de stiltesessie komt binnen bij studenten, merkt pater Henk Jongerius. 'Je ziet dat ze geboeid raken. Ik noem dat het rode oortjes syndroom', zegt hij lachend. 'Dat zegt wellicht iets over hun verlangen om eens los te komen van het gekrioel en lawaai.'

'Stil' het nieuwe jaar in

Zelfs tijdens de jaarwisseling komen er gasten genieten van de rust. 'Ja, dat is een boeiende combi. Tegelijkertijd dansen we dan ook in de nacht hoor, maar dan wel zoekend naar stilte', zegt Bakker.
'Het geld, het naam willen maken, het iemand willen zijn en dat er dan ruimte komt voor dat wat je overkomt', legt pater Jongerius uit. 'Dus je moet je mond houden', is zijn advies voor 2019. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!