Nieuws

Grote sterrenregen op komst: 'Vrijdagochtend 129 meteoren per uur te zien'

Wie vallende sterren wil zien, kan er het beste vrijdagochtend rond 6.30 voor gaan zitten. Onder ideale omstandigheden zijn er tot zo'n 130 meteoren per uur te zien, oftewel zo'n twee per minuut. © Flickr / Roy Keeris
NIJMEGEN - Wie vallende sterren wil zien, kan er het beste vrijdagochtend rond 6.30 voor gaan zitten. Onder ideale omstandigheden zijn er tot zo'n 130 meteoren per uur te zien, oftewel zo'n twee per minuut.
De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien waren, was in 1976. De eerstvolgende keren zijn in 2085 en 2128, aldus sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Van der Sluys beheert de website hemel.waarnemen.com.

'Omstandigheden uitzonderlijk gunstig'

De zon en de maan storen vroeg in de ochtend niet. Los van de bewolking, die roet in het eten kan gooien, zijn de omstandigheden uitzonderlijk gunstig: de hemel is vrijdagochtend nog goed donker en de meteorenzwerm staat hoog aan de hemel. 
'Deze eeuw zien we dit fenomeen maar twee keer, terwijl dat normaal drie à vier keer is. Als de weervoorspelling ook goed is, dan ga ik zeker kijken', vertelt Van der Sluys.

Meteoren

De meteoren heten de Boötiden en heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Ossenhoeder. In werkelijkheid zijn het kleine deeltjes stof en gruis. Elk jaar begin januari trekt de aarde door die stofwolk. Als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. Dat zien wij als een lichtspoor aan de hemel. Dat spoor wordt een vallende ster of meteoor genoemd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!