Instellingen

Dragqueen Marcella na protest in Nijmegen: 'Diversiteit mag geen sprookje worden'

Dragqueen Marcella - Privéfoto
Dragqueen Marcella noemt het protest bij de Nijmeegse bibliotheek van afgelopen weekend 'triest'. Een aantal leden van Identitair Verzet wilden voorkomen dat Marcella kinderen zou gaan voorlezen in de bibliotheek. Uiteindelijk ging de voorleesmiddag niet door.
NIJMEGEN - Dragqueen Marcella noemt het protest bij de Nijmeegse bibliotheek van afgelopen weekend 'triest'. Een aantal leden van Identitair Verzet wilden voorkomen dat Marcella kinderen zou gaan voorlezen in de bibliotheek. Uiteindelijk ging de voorleesmiddag niet door.
Al ruim tien jaar gaat Marcella (42) kleurrijk door het leven als dragqueen. In die tijd heeft hij een situatie als die van afgelopen weekend nooit meegemaakt. 'Als je in de openbare ruimte als dragqueen gaat, roept dat altijd wel reactie op. Maar ik ben nog nooit belet in hetgeen wat ik doe', vertelt Marcella.
Afgelopen zaterdag zou de dragqueen in het teken van 'kleurrijke verhalen' voorlezen in de Nijmeegse bibliotheek. Het is een project dat uit Amerika is komen overwaaien. Door het voorlezen wilde de bibliotheek kinderen kennis laten maken met de diverse, Nederlandse maatschappij.
'Deze mensen proberen het abnormale tot normaal te verheffen', zei een lid van Identitair Verzet zaterdag over de dragqueens. In oktober kwamen er ook al dragqueens voorlezen, en ook toen waren er rechts-extremisten in en rond de bibliotheek aanwezig. Met die gedachte in het achterhoofd werd besloten om het voorlezen dit keer af te blazen. 'We willen de kinderen niet in gevaar brengen', aldus Lieteke Aalbers van de bibliotheek. 
Tekst gaat verder onder de foto
Dragqueen Marcella noemt het protest bij de Nijmeegse bibliotheek van afgelopen weekend 'triest'. Een aantal leden van Identitair Verzet wilden voorkomen dat Marcella kinderen zou gaan voorlezen in de bibliotheek. Uiteindelijk ging de voorleesmiddag niet door.

'Oppakken en gewoon voorlezen'

Op sociale media wordt er verbolgen gereageerd op het protest van Identitair Verzet. Ook de politieke reacties liegen er niet om: 'Wat een treurigheid. Oppakken dat tuig en het voorlezen gewoon door laten gaan', aldus Dilan Yesilgoz van de landelijke VVD. 'Je vraagt je toch af waarom er geen veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Het is ontzettend verdrietig dat we hieraan moeten toegeven', zegt Marieke Smit van GroenLinks in Nijmegen.
Marcella hoopt ondertussen dat er een vervolg wordt gegeven aan het voorlezen. 'We spreken wel van diversiteit, maar als je het laat zien zijn er toch mensen die het nodig vinden om het recht van een individu af te pakken', vertelt hij. 'Dit is heel erg. Diversiteit mag geen sprookje worden.' De dragqueen wilde graag voorlezen uit het boek De krokodil die niet van water hield en hoopt dat op korte termijn alsnog te kunnen doen. 
Een kleine passage uit het boek van Gemma Merino'Er was eens een kleine krokodil die niet van water hield. Hij wilde heel graag met zijn broertjes en zusjes spelen, maar die hadden het te druk met hun zwemles. Kleine krokodil deed niet mee. Hij hield niet van zwemmen. In bomen klimmen vond hij wel leuk. Maar hij was de enige. Kleine krokodil voelde zich alleen, hij had niemand om mee te spelen. Dus nam hij een besluit. Hij had nog wat zakgeld over en wist precies wat hij daarvan ging kopen. De volgende dag stond kleine krokodil aan het water met zijn nieuwe zwemband om. Nu kon hij eindelijk met zijn broertjes en zusjes spelen.'
De bibliotheek laat weten dat er gekeken wordt naar een herkansing, maar is er nog niet helemaal uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!